Tips voor het kopen van een motor op een beurs

Het nieuwe motorjaar begint steevast met een aantal leuke motorbeurzen. De plek om motoren met elkaar te vergelijken en misschien wel oog in oog te staan met je nieuwe liefde. Zoals iedereen weet maakt liefde soms blind. Het zou jammer zijn als je onder druk je portemonnee trekt voor een mooi model maar ze je achteraf in de steek laat. Daarom bieden we je een aantal handige tips voor het kopen van motoren op motorbeurzen.
Een motor kan je veel vertellen over de geschiedenis, maar dan moet je wel weten waar je naar moet kijken. Vaak wordt je geadviseerd om een proefrit te maken, maar in het geval van een beurs zit dat er meestal niet in. In samenwerking met Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl hebben we de volgende tips voor je:
Tip 1: Doe de zitproef
Ga op zoveel mogelijk motoren zitten, de beurs is daar de uitgelezen mogelijkheid voor. Je zult verschil merken tussen de verschillende modellen. Rijd je geregeld met een passagier? Neem hem of haar dan mee voor een zitproef.
Tip 2: Controleer de balhoofdlagers
Heb je de ideale motor gevonden? Controleer dan een aantal technische zaken. Begin bij de balhoofdlagers. Het vervangen van deze lagers is geen goedkoop klusje. Als dat moet gebeuren wil je dat van tevoren weten. Je kunt met een eenvoudig trucje controleren of de balhoofdlagers nog in goede staat zijn. Zet de motor met het voorwiel tegen de muur. Duw vervolgens zachtjes de motor tegen de muur. Voel je een tikje? Dan moeten de balhoofdlagers hoogstwaarschijnlijk vervangen worden.
Tip 3: Controleer de stuuruitslag nokjes
Om te voorkomen dat het stuur tegen je kuip slaat, zijn er kleine nokjes bevestigd. Controleer altijd of deze nokjes nog aanwezig zijn en niet zijn beschadigd. Als ze wel zijn beschadigd, dan heeft de motor vermoedelijk een aardige klapper gemaakt.
Tip 4: Controleer de remschijven
Of de remschijven nog in goede staat zijn kun je controleren door de motor bijvoorbeeld op de middenbok te zetten. Het voorwiel moet los van de grond komen. Geef een slinger aan het voorwiel, pak de voorvork vast en houd de nagel van je duim zachtjes tegen de remschijf. Zo kun je heel nauwkeurig voelen of er oneffenheden in de remschijven zitten. Rond de 50.000 km op de teller is het zeker aan te raden om de staat te controleren. Als er grote oneffenheden zijn merk je dit straks door een onrustig gevoel bij het remmen.
Tip 5: Bekijk de gebruikssporen
Let goed op de kilometerstand en de gebruikssporen op de motor. Een motor die krap 5.000 kilometer heeft gereden en waarbij banden, ketting en stepjes al versleten zijn roept natuurlijk wat vraagtekens op. Maar let ook op roestplekken, zoutaanslag op het motorblok of scheurtjes in het kuipwerk. Voelt de motor onlogisch aan of is de prijs te mooi om waar te zijn, stel dan kritische vragen aan de verkoper en aan jezelf.
Tip 6: Rijden en dan pas beslissen
Lijkt alles tip top in orde en wil je de motor kopen? Probeer dan toch een afspraak te maken voor een proefrit. Een motor kan qua uiterlijk goed bij je passen, maar het gaat er natuurlijk om dat jullie op de weg een goed koppel vormen. Als je een deal maakt, doe dat dan onder voorwaarde dat je een proefrit kunt maken. Sluit een principe-deal. Zeker als je wat in wil ruilen, dan moet je toch laten zien wat voor motor je op dit moment hebt.
Blijf je het spannend vinden om de motor aan te kopen? Je kunt je motor laten keuren door een onafhankelijk expert.
Heb je je motor gekocht? Sluit dan een KNMV-lidmaatschap af. Dan ben je niet alleen lid van de grootste motorclub, je bent ook verzekerd van pechhulp. Als je dan toch een keer langs de weg stil komt te staan, helpen we je graag weer onderweg.
Bezoek onze stand op de Motorbeurs Utrecht voor een aantrekkelijke aanbieding voor nieuwe leden.