Jeffrey Herlings schittert tijdens KNMV Motorsportgala


KNMV - 08 januari, 2017

Tijdens het KNMV Motorsportgala in de Amphion Schouwburg in Doetinchem werden zondag de Nederlandse motorsportkampioenen gehuldigd. Daarnaast ontving motocrosser Jeffrey Herlings voor de tweede keer op rij de Hans de Beaufortbeker, de hoogste onderscheiding in de motorwereld.

De 22-jarige Herlings is een klasse apart in zijn sport. In 2002 werd ‘The Bullit’ voor het eerst Nederlands kampioen motocross bij de jeugd, in 2008 werd hij bij de jeugd Nederlands, Europees- en wereldkampioen in de 85cc klasse. In 2010 debuteerde hij op 15-jarige leeftijd in het wereldkampioenschap MX2 en werd hij met twee overwinningen in Valkenswaard de jongste Grand Prix-winnaar ooit.

In 2012 en 2013 won Herlings de wereldtitel in de MX2 en in 2016 werd hij voor de derde maal wereldkampioen in deze klasse. Herlings is als sporter volgens de KNMV een voorbeeld voor velen en vormt het ideaal van vele jeugdige rijders. Hiermee heeft hij zich tot een steeds grotere ambassadeur voor de motorsport ontwikkeld.

Jeffrey Herlings:
“We hebben een superjaar gehad, ik heb zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Ik wil iedereen bedanken dat ik deze beker weer mee naar huis mag nemen. Ik heb in mijn carrière veel pech en ook heel veel geluk gehad. Om te winnen moet je echt heel ver gaan. Ik leef 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor deze geweldige sport!”

Ben Majoor Trofee voor Nancy van de Ven

De Ben Majoor Trofee, de onderscheiding voor een bijzonder talentvolle rijder onder de 21 jaar, is toegekend aan Nancy van de Ven. Hiermee wordt deze prestigieuze prijs voor het eerst in de geschiedenis toegekend aan een vrouw. Nita Korhonen, voorzitter van de FIM Commission For Women in Motorcycling reikte de prijs uit.
In 2015 werd Van de Ven derde in het FIM Women’s World Championship en in 2016 wist ze die prestatie te overtreffen met een tweede plaats. Naast deze geweldige prestaties looft het bestuur van de KNMV Nancy van de Ven om de leuke manier waarop ze met publiciteit omgaat. Ze is hiermee een voorbeeld voor vele sporters, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Nancy van de Ven:
“Het is een grote eer om deze prijs in ontvangst te nemen. De verwachtingen voor 2017 zijn natuurlijk erg hoog. Ik probeer me zo min mogelijk van die druk aan te trekken omdat ik bang ben dat ik anders fouten maak. Ik hoop natuurlijk op de wereldtitel, maar we zullen zien wat het nieuwe seizoen me brengt.”

WK Longtrack Team Nederland ontvangt de Baansporttrofee
Voor de tweede keer sinds 2014 heeft het Nederlandse langbaanteam de wereldtitel veroverd. Jannick de Jong, Dirk Fabriek, Theo Pijper en Romano Hummel maakten deel uit van het team dat in het Tsjechische Marianske Lazne met slechts twee punten verschil het Duitse team wist te verslaan. Een prestatie van formaat en reden te meer om de Baansporttrofee 2016 aan het WK Longtrack Team Nederland toe te wijzen.

Jannick de Jong:
“Het was een spannende strijd in Tsjechië. Het is fantastisch om dat als team te winnen. Het was daarnaast ook een gezellige strijd. Het was gezellig in de box, we hielpen elkaar met bandjes wisselen en brillen schoonmaken. Het is een andere beleving van de sport en dat was geweldig.”

Het Motorsporthart voor Dik van Wikselaar
Tot de ereprijzen behoort het ‘Motorsporthart’, bestemd voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de sport hebben ingezet. Het bestuur van de KNMV heeft het Motorsporthart 2016 toegewezen aan Dik van Wikselaar. Daarmee wordt zijn gedrevenheid, doorzettingsvermogen en zijn initiatief om jonge sporters te ondersteunen beloond.

Van Wikselaar heeft de basis gelegd voor successen van diverse topsporters. Daarnaast is hij de drijfveer en initiatiefnemer die, samen met vele vrijwilligers, heeft gezorgd dat er in Arnhem een nieuw cross- en trialcircuit werd geopend: Motorsportpark Gelderland Midden. Na jaren onderhandelen en heel veel werk is het gelukt om een van de mooiste circuits in Nederland te realiseren.

Dik van Wikselaar:
“Dit was voor mij echt een enorme verrassing, erg leuk. Ik had dit echt niet verwacht. We hopen het komende jaar nog erg veel samen te doen met de KNMV. Met uitbreiding van onze vergunning hopen we extra trainingsdagen voor de jeugd te realiseren. Het is mooi om iets bij te dragen voor jongens die wat hulp nodig hebben. Achteraf is het prachtig om te zien dat die jongens dan zo ver komen.”