Eerste solomotorrijder met een bovenbeenprothese


KNMV - 06 januari, 2017

Het lijkt misschien niet zo’n interessant bericht en als je Jan van Eden ziet motorrijden dan zie je ook niets anders dan een gewone blije motorrijder met een tot in de puntjes verzorgde motor. Maar dát is nu juist het meest opvallend aan hem: hij ís ook een gewone motorrijder

Zolang Jan van Eden motor rijdt is hij gelijk aan elke andere motorrijder, maar toch mist hij een been tot boven de knie. Hij is de eerste die met een dergelijke amputatie legaal op een solomotor op de Nederlandse wegen mag rijden. En dat is héél bijzonder.

Tot voor kort was bij de beoordeling van de rijgeschiktheid de diagnose leidend. Ongeacht wat je wel of niet kon, als je een amputatie door of boven de knie had mocht je niet op een motor rijden. Al had hij net de Dakar Rally gewonnen, een bovenbeengeamputeerde kwam in Nederland niet de weg op. 

Dankzij de innige samenwerking tussen de werkgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) en het CBR, waarmee al meer dan 400 gehandicapten weer op de motor zijn geholpen, is de laatste barrière voor motorrijders met een handicap geslecht: de motorrijders worden voortaan beoordeeld op het vermogen om veilig deel te nemen aan het verkeer in plaats van de diagnose.

Tegenwoordig kunnen handicaps vaak prima worden gecompenseerd door middel van trainingen of met technische voorzieningen. Om de deskundigen van het CBR te overtuigen van de fixatie van de prothese werd Jan van Eden aan zijn prothese aan een plafond gehangen. Dit zal geen onderdeel van de reguliere test worden, maar het gaf aan dat hij zijn prothese onderweg niet zomaar onderweg zou verliezen. Een vrij essentieel onderdeel in het eisenpakket.

Alles wat van een motorrijder wordt geëist kan nu bij de MMvG in een proefopstelling worden getest en elke test die werd uitgevoerd was voor Jan een peulenschil. Hopelijk is zijn aanstekelijke uithoudingsvermogen voor anderen ook een motivatie om niet zielig te berusten in hun lot, maar grenzen te verleggen op de mooiste plaats díe een mens zich kan wensen: het zadel van een solomotor.

De MMvG en SMvG zijn aanwezig op de motorbeurzen in Assen en Utrecht.