Start ONK Zijspancross in Lochem


KNMV - 24 februari, 2017

Zondag 5 maart betekent de start van het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads in Lochem. De wedstrijd in Lochem is een soort traditie met een uitdagend circuit, veel publiek en fanatieke rijders die voor de eerste keer in 2017 op jacht gaan naar de felbegeerde punten voor het Open Kampioenschap. Vanwege het stoppen van de regerend kampen zijspancross, Ben Adriaenssen, is de weg vrij voor verschillende combinaties om de kroon van Adriaenssen over te nemen.

Wie wordt de nieuwe kampioen?

De bal kan alle kanten op rollen. Thuisrijder Daniel Willemsen liet vorig jaar zien dat hij op 40-jarige leeftijd nog altijd over de capaciteiten beschikt om wedstrijden te winnen. Willemsen komt in actie met Robbie Bax, een bakkenist waar hij in 2015 veel successen mee wist te behalen. We gaan er dan ook van uit dat Willemsen zich vroeg in het seizoen al vertrouwd zal voelen met Bax aan zijn zijde. Een combinatie dat zeker voor de winst wil gaan in Lochem is dat van Etienne Bax en Nicolas Musset. Bax heeft dit jaar iets recht te zetten in het Open Nederlands Kampioenschap en pakt alles uiterst serieus aan. Hij is al veel aan het trainen met Musset en wil in de komende drie weken de puntjes op de i zetten zodat hij goed voorbereid aan de start kan verschijnen!

Andere Nederlandse combinaties die zeker hoge ogen willen gooien zijn Hermans/van Gaalen, Van Werven/van der Putten, Visscher/Visscher en van de Lagemaat/de Laat. Ook mag er rekening worden gehouden met de jonge combinatie Veldman/van der Putten. Vorig jaar hebben ze al mooie dingen laten zien en lieten ze regelmatig zien dat ze steeds dichter bij de top komen. Wanneer ze de stijgende lijn vast kunnen blijven houden, zullen zij zowel nationaal als internationaal weleens voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Internationale strijd

De Nederlandse combinaties kunnen op dit moment tegenstand verwachten van de Britse combinaties Brett Wilkinson/Dan Chamberlain en Stuart Brown/Joe Millard. Laatstgenoemde wist vorig jaar derde te worden in het wereldkampioenschap en behoort dus tot de beste zijspanteams ter wereld. In de aanloop op de wedstrijd zullen er ongetwijfeld nog meer sterke teams bij komen waardoor de start van het Open Nederlands Kampioenschap net als vorig jaar een mini Grand Prix zal worden.

Spanning bij het ONK Quads

Ook bij de quads zal het mooi worden want Mike van Grinsven zal gebrander zijn dan ooit om de titel, die nu in het bezit is van Joe Maessen, terug te veroveren. Beide rijders beschikken over een enorme dosis motorbeheersing en willen beiden niet voor elkaar onder doen. Maar de strijd is nog niet gestreden want uiteraard zullen Ricardo Phoelich, Marc de Vries en Rome Huibers zich het kaas niet zomaar van het brood laten eten en er alles aan doen om zich met de strijd aan de kop te bemoeien.

Programma

In Lochem wordt er in vier klassen gereden:

  • NK Zijspan
  • NK Quads
  • ONK Zijspan
  • ONK Quads

In alle vier de klassen is het starthek volledig gevuld en mogen we met meer dan veertig rijders per klasse mooie wedstrijden verwachten. Er zijn al veel zijspanteams op de circuits gesignaleerd en dit betekent dat ze er allemaal zin in hebben. Voor de echte zijspanliefhebbers heeft Lochem dus een programma om van te smullen!

De trainingen beginnen om 09:00 uur en het wedstrijdprogramma vangt aan om 11:45 uur met de eerste manche van het NK Quads, gevolgd door het NK zijspan. Om 12:45 uur komt het ONK Quads op de baan voor hun eerste manche en om 13:25 uur zal het publiek gaan genieten van de strijd in het ONK Zijspancross.

Na een korte pauze zal het tweede deel van het programma beginnen om 14:45 uur. De voorbereidingen voor deze eerste grote wedstrijd van het seizoen zijn in volle gang en iedere dag komen er nog inschrijvingen bij.

Voor meer informatie over de wedstrijd in Lochem kun je kijken op www.macsev.nl.