Nieuwe rijvaardigheidstrainingen in 2018

Beter door de Bocht

KNMV - 15 december, 2017

In 2018 brengt de KNMV drie praktische nieuwe rijvaardigheidstrainingen met een flinke dosis plezier. Dat is dubbel genieten: je verbetert je motorvaardigheden én je hebt een topdag met gelijkgestemden. Vanaf het einde van de maand kun je je inschrijven voor deze en onze bestaande rijopleidingen in 2018. Arjan Everink, hoofd Verkeer & Opleidingen, licht de nieuwe trainingen toe.

KNMV Beter door de Bocht

De VRO Bochten op het circuit was er al; daar komt nu bij de KNMV-training Beter door de Bocht. Op de openbare weg, want daar rijd je toch het meest. Arjan Everink: “Tuurlijk is het gaaf om een keer met 180 km per uur over een testbaan te knallen. Maar vraag het een willekeurige motorrijder: mooie bochten rijden vinden ze toch het allerleukst.”

Ook op de openbare weg komt het rijden van de perfecte bocht aan op kijktechniek, optimaal positioneren, goede motorbeheersing, tijdig gas bijgeven of juist remmen. Er is een deel theorie, maar het accent ligt altijd op lekker rijden en uitproberen op je eigen motor. “En dat filmen we ook onderweg”, zegt Arjan. “Zo kun je precies zien wat je goed doet. En fout natuurlijk, want er mag gelachen worden.”

KNMV Klaar voor de Rit

De KNMV-training Klaar voor de Rit is jouw praktische training waarmee je nóg meer geniet van samen toeren in een groep. Je leert alles over in formatie rijden, je positie op de weg en in de groep, kijktechniek en anticiperen. Arjan: “Velen denken dat je in een groep altijd baksteensgewijs moet rijden. Maar wat als er opeens een enorme truck aan komt denderen? En hoe positioneer je je als groep voor een bocht?”

Ook samen handig navigeren krijgt de aandacht. “Terwijl de ene helft van de cursisten met de trainer op de motor zit, oefent de andere helft met de MyRoute App, waarmee je samen met je motormaten de mooiste routes kunt maken of downloaden én kunt delen, op alle typen navigatiesystemen.” Zo begint het plezier al voor vertrek: “Deze training is een aanrader voor iedereen die graag samen met vrienden eropuit gaat.”

KNMV Slim in het Verkeer

Hoe word je handiger met je motor: dat is de KNMV-training Slim in het Verkeer. Kijken, kiezen, remmen, accelereren, uitwijken, beheersen: het komt allemaal aan bod. Hoe beslis je voor een kruispunt? Heb je alles overzien? Rem je af om te stoppen of geef je gas en steek je over? “Het point of no return noemen we dat”, zegt Arjan.

Het ochtendprogramma staat in het teken van motorbeheersing. Gevarieerde oefeningen laten je voelen wat kracht, snelheid, balans en remvertraging met jou en je motor doen. ’s Middags ga je met een groepje de weg op. “Bewuster, beter leren rijden en puur rijplezier gaan zo hand in hand. Wat je ’s morgens met oefeningen bijschaaft, pas je in de middag direct toe op de weg. En bij een kop koffie, thee of fris kijken we daarna de videobeelden terug, altijd een eyeopener.”