WK Zijspancross Zwitserland


KNMV - 26 augustus, 2017

In Roggenburg was de Zwitserse ronde voor het Wereldkampioenschap Zijspancross.
Bax/Musset wonnen de Grand Prix en deden goede zaken in de tussenstand.
Door het uitvallen van Giraud in de tweede manche is de voorsprong van Bax gegroeid naar 30 punten.

Kwalificaties

Kwalificatierace Groep 1:
Willemsen/Bax hebben de eerste kwalificatieheat weten te winnen. De combinatie stond de hele heat onder druk van de WK leiders Bax/Musset die tweede werden. De beide Nederlandse combinaties reden ver weg bij de concurrentie want Wilkinson/Chamberlain volgden op meer dan 40 seconden. Werven/van der Putten wisten vijfde te worden, Hermans/van Gaalen kwalificeerden zich als zevende en gebroeders Visscher kwamen als tiende over de finish. Stalman/Meulenbroek kwamen als negentiende binnen.

Kwalificatierace Groep 2:
De Fransman Valentin Giraud heeft de tweede kwalificatieheat gewonnen, met een verschil van 7 seconden op de gebroeders Cermak. Julian Veldman en Ben van den Bogaart wisten na een constante heat als derde te finishen. Keuben/Rietman eindigden als achttiende.

Manche 1

Etienne Bax en Nicolas Musset zijn in de eerste manche op de tweede plaats geeindigd achter Giraud/Mucenieks. Na de eerste manche is het verschil tussen Bax en Giraud nog vijf punten in het voordeel van Bax. Achter Giraud en Bax waren het Hermans en van Gaalen die derde werden en Willemsen/Bax kwamen vanuit de middenmoot terug naar een vierde positie terwijl de gebroeders Cermak de top vijf compleet maakten. Veldman/van den Bogaart waren in de slotfase aan het jagen om Brown/Millard te passeren maar slaagden hier niet in en moesten genoegen nemen met een negende plaats. Ook van Werven/van der Putten (15) en Keuben/Rietman (19) eindigden in de punten.

Manche 2

Bax/Musset hebben in de tweede manche een belangrijke slag geslagen. In eerste instantie zag het er nog niet zo positief uit want ze kwamen in de middenmoot uit de start en hadden veel werk te doen om terug naar voren te komen. Aan de kop waren het Willemsen/Bax die een hoog tempo reden en de aanvallen van Giraud/Mucenieks en Burgler/Betschart af wisten te slaan. In het midden van de wedstrijd begon ook Bax zich met dit gevecht te bemoeien. Ze wisten door te stoten naar een derde plaats en niet veel later wisten ze ook de tweede plaats van Giraud over te nemen. Er volgde een spannende strijd met Willemsen maar toch was het Bax die aan het langste eind trok en de manche won voor Willemsen. Giraud kreeg met twee ronden te gaan te kampen met mechanische problemen en haalde de finish niet. Dit zorgt ervoor dat Bax goede zaken heeft gedaan in de strijd om de titel en nu een voorsprong heeft van 30 punten. Achter Bax en Willemsen wisten Hermans/van Gaalen derde te worden. Veldman/Van den Bogaart finishten als achtste, van Werven/Van der Putten als twaalfde en er waren opnieuw punten voor Keuben/Rietman met een achttiende plaats.

Het podium was volledig Nederlands met Bax op 1, Willemsen op 2 en Hermans op 3.