Dit weekend: World Superbike Assen


KNMV - 26 april, 2017

Van 28 tot en met 30 april racet het World Superbike kampioenschap over het TT Circuit in Assen.
Met Michael van der Mark in de World Superbike en Jamie van Sikkelerus, Rob Hartog en Vasco van der Valk in de World Supersport hebben we flink wat Nederlandse coureurs aan de start van de belangrijkste klassen staan.
Michael van der Mark crashte helaas in de eerste WorldSBK wedstrijd, die werd gewonnen door Jonathan Rea.
In de tweede race, die opnieuw werd gewonnen door Jonathan Rea, eindigde de Rotterdammer op de vierde plaats.

Behalve in de World Superbike en World Supersport is ook de World Supersport 300 een klasse om in de gaten te houden. Dit nieuwe kampioenschap kwam in Aragon voor het eerst in actie en leverde meteen een Nederlandse winnaar op. Scott Deroue verdedigt op zijn thuiscircuit de leiding in het wereldkampioenschap, Robert Schotman en Ruben Doorakkers zullen de achtervolging op hem inzetten.

De Nederlandse fans hebben overigens genoeg coureurs om aan te moedigen. Ook in de European Superstock 1000, de ADAC Junior Cup en de ADAC NEC Moto3 verschijnen een flink aantal Nederlandse coureurs aan de start.

Bekijk hier het volledige tijdschema voor de World Superbike in Assen.

Race

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea heeft zaterdag de eerste WorldSBK race gewonnen. De Brit profiteerde optimaal van het uitvallen van Chaz Davies. Tom Sykes en Marco Melandri vergezellen Rea op het podium terwijl Michael van der Mark door een crash niet aan de finish kwam.

WorldSBK Race 2:
Michael van der Mark heeft zondagmiddag in de tweede World Superbike race de vierde plaats behaald. De Rotterdammer zag Jonathan Rea de winst pakken in zijn 200e WorldSBK start, voor Tom Sykes en Chaz Davies.

WorldSSP:
Kenan Sofuoglu heeft zijn eerste overwinning van het seizoen gepakt. De Turkse coureur was de hele race oppermachtig en hield Lucas Mahias en Jules Cluzel achter zich. Rob Hartog behaalde voor zijn thuispubliek een uitstekende tiende plaats. Vasco van der Valk eindigde als 22e, Jaimie van Sikkelerus kwam niet verder dan de 23e positie.

Kwalificaties

World Superbike:
Jonathan Rea heeft op sublieme wijze de pole gepakt. In een absoluut ronderecord hield hij Tom Sykes en Chaz Davies op achterstand. Michael van der Mark mag de eerste race starten vanaf de achtste positie.

World Supersport:
Kenan Sofuoglu heeft in een nieuw polerecord de beste startplaats weten te realiseren, voor PJ Jacobsen en Michael Canducci. Rob Hartog was met de vijftiende plaats de best geklasseerde Nederlander. Jaimie van Sikkelerus kwalificeerde zich als 21e, Vasco van der Valk vertrekt vanaf de 29e startpositie.

WorldSSP300:
Scott Deroue heeft tijdens de Superpole voor de WorldSSP300 klasse op het TT Circuit een tweede startplaats uit het vuur gesleept. Borja Sanchez pakte op zijn Yamaha de pole en Paolo Grassia staat als derde gekwalificeerd voor de zondag te verrijden race. Wildcared rijder Finn de Bruin staat er met een achtste startplaats prima voor. Schotman kwam in tot een elfde startplaats. Van Straalen en Doorakkers kwalificeerden zich respectievelijk als zestiende en zeventiende.

STK1000:
Florian Marino heeft de pole gepakt. De Fransman was in een nieuw polerecord sneller dan Toprak Razgatlioglu en Roberto Tamburini. Danny de Boer was met de vierde rondetijd de snelste Nederlander. Wayne Tessels kende een goede sessie die resulteerde in een elfde startplaats. Pepijn Bijsterbosch kwam niet verder dan een 31e positie.