Wie pakt op zondag 11 september de Nederlandse zijspantitel in Markelo?


KNMV - 01 september, 2016

Circuit de Herikerberg in Markelo vormt op zondag 11 september het decor voor de laatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads. Zowel bij de zijspannen als bij de quads is de strijd om het kampioenschap nog niet beslist.

Bij de zijspannen kampt kampioenschapsleider Ben Adriaenssen (Bel) met een polsbreuk en het is onduidelijk of hij in Markelo aan de start kan komen. Hendrickx (Bel)/Van den Bogaart(Ned) volgen op zeventien punten en zouden weleens kunnen profiteren van de blessure van Adriaenssen. Ook Santermans/Mucenieks zijn nog in de running voor de titel. Hoewel zij 23 punten achter staan op Hendrickx en 40 op Adriaenssen weten we dat er in een mechanische sport nog van alles kan gebeuren en de titel pas binnen is als de finishvlag voor de laatste keer gevallen is.

De best geklasseerde Nederlanders zijn Jan en Jeroen Visscher uit Hasselt. Voor hun is Markelo een soort van thuiswedstrijd en ze zullen proberen om hun vierde plaats in de tussenstand vast te houden.

U vraagt zich wellicht af waar dan de namen van Daniel Willemsen en Etienne Bax staan. Willemsen/Beunk begonnen ijzersterk aan het seizoen en wisten van de zes manches vier keer te winnen. Door een blessure van bakkenist Beunk moest Willemsen bij de vorige wedstrijd in Mill aan de kant blijven waardoor ze nu geen kans meer hebben op de titel en pas op een elfde plaats staan in de tussenstand. Aangezien Beunk momenteel nog kampt met een zware hoofdblessure, zal Willemsen in Markelo met Nicolas Musset aan de start komen. Ze lieten onlangs in Zwitserland zien dat het met de snelheid wel goed zit, en dat er in Markelo wel degelijk rekening met hen gehouden moet worden.

De gebroeders Bax staan pas op een vierentwintigste plaats in de tussenstand. In de eerste drie wedstrijden waren ze bezig met de ontwikkeling van hun Yamaha zijspan, wat niet liep zoals ze hadden gehoopt. Dit zorgde voor verschillende mechanische mankementen waardoor de regerend kampioen eigenlijk gelijk al kansloos was om zijn titel te prolongeren. Ondertussen is Bax terug op zijn vertrouwde Zabel/WSP zijspan en behoort weer tot de wereldtop. Ze hebben al weer een Grand Prix weten te winnen en staan momenteel vierde in het wereldkampioenschap. Ondanks dat Bax niet meer meedoet voor de titel, zal er bij hem alles aan gelegen zijn om het ONK Kampioenschap met een overwinning af te sluiten in Markelo.

Joe Maessen op titelkoers bij de Quads

Bij de Quads is Joe Maessen hard op weg om de titel binnen te gaan halen. Zijn voorsprong op tweede man Ricardo Phoelich is 88 punten en er kunnen er nog maximaal 100 gescoord worden. De strijd om de tweede plaats is nog niet gestreden, want Phoelich heeft slechts een voorsprong van 8 punten op Rome Huibers. Ook om de vierde plaats wordt het nog spannend in Markelo, Marc de Vries wordt op de hielen gezeten door Mike van Grinsven. Het verschil tussen beiden is slechts drie punten. Van Grinsven is de regerend kampioen maar heeft dit jaar veel mechanische tegenslag gekend waardoor hij op dit moment niet hoger staat dan een vijfde plaats. Spanning verzekerd dus in Markelo!

Vanaf 09:00 uur wordt er getraind en vanaf het middaguur zal er gestreden gaan worden om de punten om het Open Nederlands Kampioenschap.Voor meer informatie over het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross kunt u kijken op www.onk-motocross.nl