KNMV en MXGP Academy starten MXGP Rookies


KNMV - 24 september, 2016

Zojuist werd tijdens een persconferentie in het Italiaanse Maggiora bekend gemaakt dat MXGP Academy en KNMV een nieuwe internationale opleiding starten voor jonge getalenteerde motocrossers. Dit project heet ‘MXGP Rookies’ en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de partners Youthstream, FIM Europe en de KNMV. Deze partijen hebben de krachten gebundeld om jonge crossers op te leiden in ‘nieuwe motocrosslanden’ zoals Qatar, Maleisië en Thailand. Het ambitieuze vierjarenproject zal in 2017 beginnen als de testfase is geëvalueerd.

Vijf jonge rijders (een Belg, een Duitser en drie Nederlanders) krijgen vier maanden lang een fulltime opleiding op het High Performance Centre Papendal bij Arnhem. De talenten worden aangestuurd door diverse specialisten als inspanningsfysiologen, krachttrainers en diëtisten, die allen beschikbaar zijn op het Olympisch centrum. De crossertjes wonen en trainen in gezelschap van 375 andere atleten uit twaalf verschillende takken van sport.

De motortrainingen op Nederlandse crossbanen worden aangevuld met de winterstages van de KNMV in Spanje, waarmee een grote variatie aan circuits wordt geboden. De motocrosstrainingen staan onder leiding van KNMV-bondscoach Marcel Hartman.

Giuseppe Luongo, President Youthstream Group:

“Het MXGP Academy Rookie-project is weer een bijzonder belangrijke stap om jonge talenten te helpen om door te groeien en misschien wel professioneel MXGP-rijder te worden die deel kan nemen aan het meest prestigieuze motocross kampioenschap ter wereld. Dit project is de eerste in haar soort in onze sport en wij willen graag FIM Europe, de KNMV en het High Performance Centre Papendal bedanken, die deze activiteit samen met Youthstream hebben ontwikkeld en gefinancierd. Het doel is om dit programma uit te bouwen en jonge mensen uit de hele wereld te helpen om toegang te krijgen tot de professionele motocrosswereld, zonder dat dit ten koste gaat van hun scholing.”

Wolfgang Srb, President FIM Europe:

“Ik ben zeer enthousiast dat we binnenkort van start kunnen gaan met dit ambitieuze project, na maanden van hard werk, voorbereidingen en evaluaties. FIM Europe gelooft niet alleen in sport als onze kerntaak, maar ook als een belangrijke pijler in de opleiding. Papendal is de perfecte locatie en de partners verlenen volledige steun: de KNMV met haar enorme ervaring op het gebied van sport en de training van jonge rijders, de MXGP Academy met een grote reputatie van trainen en promoten van jong talent, Youthstream als de meest vooraanstaande promotor van motocross zowel op mondiaal als Europees niveau en FIM Europe als de grootste en meest actieve continentale bond binnen de FIM.”

Marcel Hartman, KNMV Bondscoach:

“Dit is echt een uniek motocrossproject. De rijders kunnen met behulp van dit traject grote stappen in hun individuele ontwikkeling zetten.”

Alle MXGP Rookies zijn nog leerplichtig en naast het motocrossprogramma gaan ze tegelijkertijd door met hun schoolopleiding. In samenwerking met hun eigen school thuis en de staf van Papendal wordt zoveel mogelijk maatwerk in het onderwijs geboden, met persoonlijke begeleiding en online lesprogramma’s.

Tenslotte ondersteunt de KNMV het programma met de diensten van lifeskill coach Henry Flierhuis, die de MXGP Rookies op sociaal vlak zal begeleiden.

De volgende rijders maken deel uit van het MXGP Rookies-project: Marcel Conijn (NL). Raivo Dankers (NL), Raf Meuwissen (NL), Wannes Van De Voorde (BE) en Marnique Appelt (DE).