HISTORISCHE 2E PLEK TEAM NEDERLAND BIJ MXON


KNMV - 27 september, 2016

Team Nederland heeft zondag een prachtige prestatie neergezet bij de MX of Nations in het Italiaanse Maggiora. Tijdens dit officieuze WK voor landenteams behaalde het team, dat bestond uit Jeffrey Herlings,Glenn Coldenhoff en Brian Bogers, de tweede plaats. Een evenaring van de beste positie ooit in 2004 tijdens de MXoN in Lierop.

Na drie zinderende races was het Frankrijk dat er nipt met de winst vandoor ging. Zij wonnen uiteindelijk met een voorsprong van slechts één punt. Team USA werd derde.

Herlings debuteert met winst
De ogen waren tijdens het weekend vooral gericht op de prestaties van kersverse MX2-wereldkampioen Jeffrey Herlings. Voor dit evenement had Herlings zijn vertrouwde 250cc MX2 motorfiets ingeruild voor een 450cc zware KTM. Herlings reed daarmee in de Open Klasse naar een tweede plaats in de tweede manche en een overwinning in de derde manche.

Tijdens de derde manche versloeg hij achtvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli in een direct gevecht. Met deze geweldige prestaties werd Herlings eindwinnaar in het individuele klassement. Herlings maakt in 2017 de overstap van MX2 naar MXGP en laat hiermee zien dat de concurrentie in de koningsklasse van de motocross de borst nat mag maken.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’Het was een geweldige dag voor Team Nederland. Ik kwam hier met een basis set up in mijn motor omdat we nog niet zoveel hebben kunnen testen. Om dan te winnen voelt super en ik ben erg trots op mijn teammaten en we hebben als team super gepresteerd’’.

Zware gevechten voor Glenn Coldenhoff
De 25-jarige Glenn Coldenhoff uit Oss kwam uit in de MXGP-klasse en streed tegen de allersterkste coureurs ter wereld. Coldenhoff reed twee ijzersterke races op het spectaculaire Italiaanse circuit. De eerste manche pakte hij een zesde plaats en tijdens de derde manche werd Coldenhoff zevende. Hiermee pakte Coldenhoff de vierde positie in het individuele MXGP klassement, vlak achter twee voormalig wereldkampioenen.

Commentaar Glenn Coldenhoff: ‘’Ik reed het hele weekend niet lekker maar na mijn goede start in de eerste manche reed ik een aantal ronden aan de leiding. Helaas kreeg ik last van harde onderarmen waardoor ik het tempo moest laten zakken. In de tweede manche maakte ik teveel fouten maar ik heb alles gegeven wat ik had. Op voorhand kwamen we hier als underdog en om dan uiteindelijk de winst op 1 punt te verliezen, had ik op voorhand niet durven dromen’’.
 
Bogers strijdlustig na valpartij
Tijdens zijn tweede MX of Nations kwam Brian Bogers uit in zijn vertrouwde MX2 klasse. Hij begon ijzersterk aan de eerste manche van de dag. Helaas kwam Bogers ten val en moest hij genoegen nemen met een 20e plaats. Dat gaf de 20-jarige Eindhovenaar de drive om in de tweede race keihard te knokken. In de gecombineerde MX2 / MXGP race werd Bogers ontzettend knap 14e en werd daarmee alsnog keurig zevende in het individuele eindklassement voor de MX2.

Commentaar Brian Bogers: ‘’Het was moeilijk om tegen de zwaardere 450 motoren te knokken maar ik heb alles gegeven. Helaas kwam ik in de eerste manche een keer ten val waardoor ik de aansluiting verloor. In de tweede manche ging het lekker totdat ik een steen op mijn neus kreeg. Ik had even nodig om te herstellen maar daarna wist ik in de laatste bocht nog een rijder te passeren en finishte als veertiende’’.

Feest
Hoewel het Nederlandse team op 1 punt na de overwinning misliep is dit de beste prestatie van een Nederlands team sinds 2004. Tijdens de podiumceremonie bleek hoe trots en blij de mannen waren. Drie ontzettend gelukkige mannen werden begeleid door de trotse Nederlandse MX-bondscoach Marcel Hartman. Waar Nederland vooraf werd neergezet als outsider voor het podium deed het team volop mee voor de overwinning.

Volgend jaar wordt de MXoN georganiseerd in het Amerikaanse Glen Helen.