Nieuwe opzet Motocrosscompetitie


KNMV - 05 oktober, 2016

Met ingang van seizoen 2017 gaat de KNMV Motocrosscompetitie er anders uitzien. We organiseren competities op vier verschillende niveaus.

 • Dutch Masters of Motocross
 • ONK Motocross
 • NK Motocross
 • DMX

Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende niveaus. De komende tijd vullen we alle details in en zodra dat allemaal is uitgewerkt publiceren we het definitieve Motocross reglement 2017.

Dutch Masters of Motocross

Tijdens de Dutch Masters of Motocross mogen de beste nationale en internationale crossers de strijd aangaan met zoveel mogelijk WK rijders. De kalender voor deze competitie wordt afgestemd op die van de MXGP, zodat de WK rijders niet ergens anders in actie hoeven komen. Alle wedstrijden worden verreden op hoogwaardige circuits met goede organisatoren. De competitie moet een waar uithangbord zijn voor motocross in Nederland. Hiermee promoten wij met z’n allen deze geweldige sport. Zo vindt de finale van de DMoM plaats tijdens de Zwarte Cross. Een knaller van een finale wedstrijd, gecombineerd met een prachtig festival, maakt het grootste motocross evenement ter wereld!

De Dutch Masters of Motocross kent vier solo klassen:

 • MX1
 • MX2
 • 125cc
 • 85cc

Deelname aan deze competitie is mogelijk door kwalificatie via de onderliggende ONK competities of op uitnodiging van de KNMV Motocross Commissie. Dat betekent dat de traditionele Inter status binnen de MX1 en MX2 klassen komt te vervallen. Iedereen die wil kan een licentie aanvragen voor de ONK MX1 of ONK MX2 klasse, een rijder kan de licentie voor deze klasse aanvragen met een Nationale, Euronationale of Internationale uitbreiding.

De top 30 van iedere ONK klasse kwalificeert zich automatisch voor deelname aan de eerstvolgende DMoM wedstrijd. Alle ONK competities staan open voor buitenlandse licentiehouders die zich op die manier ook kunnen kwalificeren voor de DMoM wedstrijden. Rijders die een vaste startplek hebben in het WK Motocross krijgen automatisch een startplek in de DMoM wedstrijden.

Deelname aan de finale wedstrijd tijdens de Zwarte Cross kan alleen worden behaald via de tussenstand van de DMoM competitie. Alleen de beste rijders uit de tussenstand worden uitgenodigd voor de grote finale.

(LET OP: kaarten voor deze finale wedstrijd zijn vanaf 19 november 2016 te koop via  www.zwartecross.nl/tickets)

Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Motocross

We spreken nu over ONK competities omdat feitelijk alle NK klassen zijn uitgebreid met internationale deelname. We willen hiermee een sterke competitie organiseren waaraan ook de buitenlandse licentiehouders mogen deelnemen. De KNMV jeugd competitie is de afgelopen jaren al veel internationaler geworden en om dat uit te bouwen heten we buitenlandse rijders nu welkom in alle klassen.

De ONK competitie moet voor rijders de springplank worden om te groeien in hun ontwikkeling en van daaruit door te stomen naar de Dutch Masters of Motocross en het EK of WK. Doordat in basis alle KNMV licentiehouders in de ONK MX1 en ONK MX2 klassen zich moeten kwalificeren voor deelname aan de Dutch Masters of Motocross competitie en ook buitenlandse rijders via het ONK kwalificatie kunnen afdwingen is de verwachting dat er meer animo zal zijn voor deelname.

Natuurlijk worden in 2017 ook de ONK Zijspan en ONK Quad klassen georganiseerd. Voor beide disciplines wil de KNMV in 2017 een onderliggende NK competitie opzetten, waarover onder de kop NK Motocross meer informatie. De opzet van de ONK wedstrijden voor deze klassen blijft veelal hetzelfde.

De ONK klassen die in 2017 worden georganiseerd zijn:

 • Zijspan
 • Quad
 • MX1
 • MX2
 • 125cc
 • 85cc Grote Wielen
 • 85cc Kleine Wielen
 • 65cc Grote Wielen
 • 65cc Kleine Wielen
 • 50cc

NK Motocross

Aan de huidige Cup Motocross klassen willen we niet veel veranderen. Rijders die in de Cup MX1 en Cup MX2 klassen uitkomen doen dit vaak omdat men plezier heeft om een landelijke KNMV competitie te rijden maar niet (meer) op het hoogste niveau actief willen zijn. Daarom wordt er in de opzet van beide Cup klassen niks veranderd, enkel dat ze nu worden aangemerkt als NK Cup MX1 en NK Cup MX2. Reden hiervoor is een meer logische opbouw in het niveau en benaming van de KNMV Motocross competities.

De KNMV zet zich in om komend seizoen een NK Zijspan en NK Quad Motocross competitie op te zetten. Deze competities moeten laagdrempelig zijn en bestaan uit een acceptabel aantal wedstrijden op mooie KNMV Motocross circuits. Met het NK ontstaat een mooie competitie tussen het ONK en de regionale competities. Bij de Quads liep het aantal inschrijvingen voor het ONK op tot meer dan 50 en hier kwamen steeds meer rijders bij. Met deze extra competitie verwachten we de inschrijvingen te kunnen verdelen tussen NK en ONK.

Alle details omtrent de NK Zijspan en NK Quad competities zullen later bekend worden gemaakt.

Alle NK klassen in 2017:

 • NK Zijspan
 • NK Quad
 • NK Cup MX1
 • NK Cup MX2

DMX Motocross

Ieder district heeft al geruime tijd haar eigen District Motocross competitie, de DMX. De competities vallen onder de vlag van de KNMV maar er is een eigen reglement en ieder districtsbestuur realiseert hun eigen DMX motocross kalender. Een goede constructie voor het faciliteren van de breedtesport. Aan het eind van het seizoen kunnen de beste rijders uit ieder district zich meten met de beste rijders uit de andere districten in de DMX finale. De Motocross Commissie realiseert zich dat een verplichte promotie/degradatie regeling de doorstroom niet zal stimuleren.

Om de doorstroom van regionale competities naar de bovenliggende KNMV Motocross competities toch te stimuleren heeft de KNMV besloten om zowel de kampioenen uit de vijf DMX competities als de top 3 van de DMX finale wedstrijden een gratis KNMV Startlicentie aan te bieden.

Rijders die hiervoor in aanmerking komen maar het jaar erop toch liever DMX willen blijven rijden kunnen het aanbod afslaan, maar dienen dan wel zelf een Basis Sport Licentie voor het daarop volgende seizoen aan te schaffen.