KNMV maakt zich zorgen over ‘autopilot’


KNMV - 14 oktober, 2016

De KNMV heeft samen met de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG NL) en de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) haar zorgen geuit over de recente incidenten met Tesla’s ingeschakelde autopilot. Gezamenlijk hebben we een brief opgesteld naar de RDW om duidelijk te krijgen of de zelfrijdende systemen voldoende rekening houden met motoren en andere tweewielers.

De directe aanleiding voor deze brief is een ongeval op 27 juli 2016 op de E18 in Noorwegen. Hierbij werd een motorrijdster vanachter aangereden door een Tesla met ingeschakelde autopilot. De motorrijdster raakte bij dit ongeval zwaargewond. Daarnaast bleek uit een aantal onderzoeken dat motorfietsen niet adequaat worden opgemerkt door de sensoren van de Tesla’s.

In maart 2016 heeft de FEMA al vragen aan de RDW gesteld over het afgeven van vergunningen voor het testen van autonoom rijdende voertuigen zonder dat duidelijk is of de hierbij gebruikte systemen met motorfietsen en andere tweewielers zijn getest. Op deze vragen is nooit een concreet antwoord gekomen.

Als belangenbehartiger voor motorrijders willen wij, net als de MAG en FEMA, dat toelating van zelfrijdende auto’s tot de openbare weg niet ten koste gaat van de veiligheid van motoren en andere tweewielers.

De brief die de RDW heeft ontvangen is hier te lezen.