4 oktober: Denk om Dieren-dag


KNMV - 04 oktober, 2016

Waarschijnlijk herkennen de meeste motorrijders deze situatie wel: Je rijdt met een aantal vrienden door een bos en komt plotseling een aantal ruiters op hun paarden tegen. Natuurlijk wil je niet dat de paarden op hol slaan. Waar doe je in zo’n situatie dan verstandig aan?

De paardensport wordt in Nederland steeds populairder. Ruim 400.000 mensen rijden regelmatig op hun paard en in totaal worden zo’n 17 miljoen buitenritten gemaakt. Om die ritten te maken moeten ruiters met hun paarden zo nu en dan over de openbare weg. Een ontmoeting met een motorrijder wil dan wel eens voor een spannende situatie zorgen.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft drie regels opgesteld die de veiligheid kan verbeteren. Handige tips waar wij als motorrijders zeker gebruik van kunnen maken!

Regel 1: Passeer paarden rustig en extra ruim, stop indien nodig.

Paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij.

Regel 2: Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg.

Paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen.

Regel 3: Doorbreek nooit onnodig een groep paarden.

Paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen.

 

Regels voor ruiters en menners

Uiteraard horen ook ruiters en menners zich veilig te gedragen en aan de verkeersregels te houden als ze op de openbare weg rijden. De KNHS adviseert daarom aan paardensporters om het KNHS Ruiter- en Menbewijs te halen. Daarmee toont een ruiter of menner aan verantwoord met het paard om te kunnen gaan, de basis van het paardrijden goed onder de knie te hebben en veilig op de openbare weg en in de vrije natuur te kunnen rijden.

Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/weetwatjedoet