Motorrijden in de winter


KNMV - 07 november, 2016

De winter is in aantocht! Het duurt misschien nog even voor we écht beginnen met sneeuwschuiven, maar deze week zijn de eerste winterse buien al wel voorspeld. De lage temperaturen en nattigheid zorgen voor gladheid en andere ongemakken. Goed om even bij een aantal dingen stil te staan.

Zorg voor warme kleding

Het ligt voor de hand om je warmer te kleden dan normaal. Behalve comfortabel is warmte ontzettend belangrijk voor de manier waarop je rijdt. Een koud lichaam zorgt ervoor dat je sneller moe bent en je daardoor minder goed kunt concentreren. Daarnaast verstijft je lichaam, waardoor je minder soepel rijdt. Zeker in natte of winderige omstandigheden is soepel rijden ontzettend belangrijk, als je je spieren aanspant heb je meer kans op onverwachte bewegingen van je motor.

Zorg daarom voor waterdichte kleding en maak gebruik van laagjes. Thermo-ondergoed zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd en je niet afkoelt als de wind toeneemt. Meerdere lagen kleding zorgen voor optimale isolatie en mocht er toch iets nat worden of het is te warm, dan kun je altijd een laagje uit trekken.

Ga je op zoek naar motorkleding voor in het najaar? Er is tegenwoordig veel reflecterende kleding te vinden. Dat zorgt er met slecht weer voor dat je droog blijft en beter zichtbaar bent.

Zorg goed voor je motor

Natuurlijk zorg je niet alleen goed voor jezelf, tijdens de rit is je motor je beste vriend. Zorg goed voor hem. In deze tijd van het jaar is het profiel van de banden het meest belangrijk. Veel motorrijders beginnen het jaar met vers rubber en vervangen de banden in de lente. Dat terwijl je het profiel met name in het najaar goed kunt gebruiken. Het kan daarom verstandig zijn om juist nu je banden te wisselen.

De kans is groot dat je tijdens een ritje in het najaar in het donker rijdt. Controleer je verlichting voor iedere rit en neem eventueel reserveverlichting mee. Bang dat de lampjes kapot rammelen in je buddyseat? Stop dan de lampjes in een dik paar sokken in een plastic tas onder je buddy. Mocht je toch natte voeten hebben gekregen tijdens de rit, dan hoef je op plaats van bestemming niet op natte sokken te lopen.

Pas je rijstijl aan

Zowel bij regen als bij gladheid is het belangrijk om je rijstijl aan te passen. Je remweg is een stuk langer, helemaal op klinkers of kinderkopjes. Blijf in deze listige omstandigheden zo soepel mogelijk rijden. Geef geleidelijk gas en rem rustig. Zorg ervoor dat je minder hard rijdt dan je normaal doet en houd meer afstand van andere voertuigen. Let ook bij het optrekken uit de bochten op, ga rustig op het gas en probeer je motor zo recht mogelijk te hebben voor je het gas echt open trekt.

Let op gladheid

De kans op gladheid is met nachtvorst natuurlijk erg groot. De eerste plekken die glad worden zijn houten bruggetjes, viaducten en op- en afritten. Daarnaast wordt alles dat normaal al glad is nog gladder. Denk hierbij aan belijning, putdeksels, bitumen, tramrails en ook spoorwegovergangen. Zodra de temperatuur onder de 5 graden duikt is het goed om extra voorzichtig te zijn op deze plekken. Houd je motor zoveel mogelijk rechtop als je hier overheen rijdt.

Begint het nou echt te sneeuwen? Of zie je collega’s ijsberen omdat op de verkeersinformatie wordt gewaarschuwd voor aanvriezende regen of mist? Wees dan verstandig en laat je motor staan.