KNMV maakt zich zorgen over ‘Gaybrapaden’


KNMV - 04 november, 2016

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn de laatste maanden zogeheten ‘gaybrapaden’ aangelegd. Met deze regenboogzebrapaden wordt aandacht gevraagd voor de LHBT-gemeenschap en de acceptatie daarvan. We staan als KNMV achter de gedachte van de gekleurde paden, de wegen fleuren er ook van op, maar we zijn er als motorrijders niet blij mee.

Geverfde weggedeelten zijn voor motorrijders gevaarlijk. Bij normale zebrapaden proberen motorrijders tussen de geverfde strepen door te rijden om te voorkomen dat ze grip verliezen. Toch komen er jaarlijks talloze motorrijders ten val door strepen op de weg, vooral in regenachtige omstandigheden.

De regenboogzebrapaden worden in veel gevallen over de volle breedte van de weg geschilderd en in Zaandam is het zelfs in een bocht op de weg is geschilderd. Dit zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties voor motorrijders, maar ook voor fietsers en brommerrijders.

Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen van de KNMV:

“Wij willen gemeenten vragen rekening te houden met de effecten van verf op het wegdek. De kleuren zorgen daarnaast voor verwarring over de betekenis van de verkeerstekens en dit kan leiden tot gevaarlijke misverstanden, met alle gevolgen die daardoor kunnen ontstaan. Kortom wees creatief, maar zorg ervoor dat weggebruikers hierdoor niet in gevaar komen.”

We willen overheden vragen om de ‘gaybrapaden’ te heroverwegen en te bezien of er andere mogelijkheden zijn om aandacht te vestigen voor de acceptatie van de LHBT-gemeenschap.