Jubileumeditie Heuvelrit Hellendoorn


KNMV - 02 november, 2016

Zaterdag 5 november organiseert de MCNH voor de 50e keer een enduro wedstrijd in Hellendoorn, de zogenaamde Heuvelrit. Deze enduro wordt door velen gezien als een van de mooiste en spectaculairste wedstrijden in Nederland.

Ontstaan van de Heuvelrit in Hellendoorn

Een aantal leden van de MCNH waren in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw fanatieke deelnemers van de zogenaamde betrouwbaarheidsritten, zoals een enduro wedstrijd in die tijd nog genoemd werd.  Dit leidde tot het organiseren van de eerste pijlenritten in 1963. De uitzetter ging dan op pad om een route uit te zetten over de onverharde wegen in de omgeving rondom Hellendoorn. Die route werd gemarkeerd met blauw krijt. Nadat er een aantal jaren ervaring werd opgedaan met deze pijlenritjes werd in 1966 besloten om een officiële betrouwbaarheidsrit te organiseren. De eerste telde nog niet mee voor het Nederlands Kampioenschap maar vanaf 1967 is de Heuvelrit in Hellendoorn een vast item op de landelijke enduro kalender.

Het hoogtepunt van deze enduro is voor de meeste rijders de crossproef die al jaren in de diepe zandkuil wordt verreden. Elk jaar levert deze proef veel spektakel op, ook voor het publiek. In de rest van de ongeveer 70 km lange route zit echt van alles en de proeven zijn redelijk lang, met veel variatie, erg snel, maar ook verraderlijk.

Er wordt zaterdag vanaf 8.30 uur gestart bij het clubhuis op het crosscircuit de Koetree, aan de Koetreeweg in Hellendoorn. Per minuut gaan er drie of vier rijders van start totdat alle ongeveer 175 rijders rond 10.00 uur zijn vertrokken. Voor de deelnemers staan er drie ronden op het programma van ongeveer 70 km met in elke ronde drie crossproeven. De laatste rijders zullen rond 14.30 uur weer finishen bij het clubhuis van de MCNH aan de Koetreeweg.

De crossproeven

De eerste crossproef zal worden verreden bij Voortman aan het Overijssels Kanaal in de buurt van vakantiepark Hof van Salland. Een proef met voornamelijk maisland, afgewisseld met een stukje bos.  Crossproef 2 is de welbekende proef rondom de diepe zandkuil in de Hellendoornse berg. Een proef met veel snelle zandpaden en de welbekende kuil wat nogal eens een struikelblok is voor de mindere rijders. De derde crossproef zal worden verreden rondom het Dauwpop terrein in Hellendoorn, een technische proef met veel zandpaden. Proef 3 start bij het Dauwpop terrein en de finish van deze proef is op het circuit de Koetree. 

Klik hier voor de aanvullende reglementen voor het ONK Enduro in Hellendoorn.