Alles over de Motocrosscompetitie 2017


KNMV - 17 november, 2016

Begin oktober presenteerden wij de nieuwe opzet voor de motocrosscompetitie. Vanaf komend seizoen organiseert de KNMV wedstrijden op vier niveaus: 1. Dutch Masters of Motocross (DMoMX), 2. ONK Motocross, 3. NK Motocross, 4. DMX.

Hieronder vind je meer details over de verschillende onderdelen. Daarnaast vragen we je aandacht voor een belangrijke reglementswijziging. Lijkt het je leuk om komend seizoen mee te rijden? Schrijf je dan binnenkort in voor het seizoen 2017.

Alle licentiehouders krijgen per mail bericht wanneer de inschrijving voor 2017 is geopend. Natuurlijk vermelden we dat moment ook op onze website. Leuke bijkomstigheid is het feit dat alle deelnemers komend seizoen een startnummer mogen kiezen tussen 1 en 999. Uiteraard geldt hier ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Dutch Masters of Motocross

De Dutch Masters of Motocross is de competitie voor de échte hardrijders. Alleen voor de crème de la crème van de Nederlandse motocross is ruimte achter het starthek. De finale van de DMoMX wordt verreden tijdens de Zwarte Cross, volgend jaar officieel het grootste motocrossevenement ter wereld. Tijdens dat weekend wordt geen MXGP georganiseerd, wat de weg vrij maakt voor de absolute wereldtop om mee te doen aan de DMoMX finale!

Om je te kwalificeren voor de DMoMX moet je als MX1- of MX2-coureur in de top 30 van het ONK-klassement staan. WK-rijders zijn vrijgesteld voor deze kwalificatie. Vanaf de eerste DMoMX-ronde is ook de top 10 van het DMoMX kampioenschap verzekerd van een startbewijs tijdens de volgende race. In de 85cc en 125cc kwalificeren de veertig best geklasseerde ONK-rijders zich voor de DMoMX-wedstrijden.

De finale tijdens de Zwarte Cross kent een iets andere wedstrijdopzet dan de reguliere DMoMX-evenementen. De finale bestaat uit een training, kwalificatieheat en twee manches. Bij de overige DMoMX-wedstrijden wordt de startopstelling gebaseerd op de snelste rondetijden tijdens een kwalificatietraining.

Finalisten van de DMoMX ontvangen overigens 5 toegangsbewijzen voor de Zwarte Cross. Vanaf 19 november 2016 start de voorverkoop van de Zwarte Cross, mocht je meer kaarten nodig hebben óf je collega’s willen aanmoedigen.

ONK Motocross

Het ONK Motocross kent maar liefst 10 verschillende klassen van 65cc tot quads. Het is onze ambitie om van het ONK in 2017 een ijzersterke competitie te maken. Tijdens de ONK-wedstrijden zijn ook buitenlandse rijders van harte uitgenodigd, om de strijd zo competitief mogelijk te maken. Zij hebben daarvoor niet langer een KNMV-licentie nodig; zij mogen ook rijden met een licentie van een buitenlandse bond.

Buitenbeentje tijdens de ONK-wedstrijden zal het NK 50cc zijn. De 50cc klasse wordt een door KTM ondersteunde standaardklasse. Meer informatie over deze klasse volgt binnenkort.

De rijders in de 65cc t/m 125cc klassen willen we na het EK en WK de sterkste competitie ter wereld bieden. Daarom zijn internationale coureurs in deze klassen van harte welkom. Zo stomen wij de jeugd klaar voor de internationale competities. Ook in de MX1 en MX2 mogen coureurs uit het buitenland zich inschrijven.

De ONK’s voor zijspannen en quads ziet er iets anders uit dan die van de overige ONK-klassen. Voor deelnemers aan dezecompetities verandert er weinig. De kalender zal vergelijkbaar zijn met het voorgaande jaar en ook in deze klassen zijn buitenlandse deelnemers meer dan welkom.

Goed nieuws voor de deelnemers van het ONK quads: jullie krijgen vijf minuten extra rijtijd.

Naast het ONK voor deze beide klassen organiseren we ook een NK.

NK Motocross

Rijders die in de Cup MX1- en Cup MX2-klassen uitkomen doen dit vaak omdat men plezier heeft om een landelijke KNMV competitie te rijden, maar niet (meer) op het hoogste niveau actief willen zijn. Daarom wordt er in de opzet van beide Cupklassen niks veranderd, enkel dat ze nu worden aangemerkt als NK Cup MX1 en NK Cup MX2.

Wat voor de MX1 en MX2 belangrijk is: de rijnummerplaten in deze klassen zijn dezelfde als in het ONK. Daarnaast wordt de rijtijd tijdens wedstrijden met vijf minuten verlengd. Zo rijdt ook het NK wedstrijden van 20 minuten plus 1 ronde.

Voor de NK zijspannen en quads bieden we een laagdrempelige competitie aan die de mogelijkheid biedt om door te groeien tot het niveau van de ONK’s. Het streven is om rond de 12 NK-wedstrijden voor beide klassen te organiseren. Het idee is om een aantal van deze categorieën te combineren met UMX- en streekcompetitiewedstrijden en een aantal andere KNMV-motocrosswedstrijden (bijvoorbeeld een WK zijspan). Om die reden, en om de sport een extra boost te geven, zijn de licentiekosten voor zowel de NK zijspan als het NK quads dit seizoen extra laag gehouden.

Om het NK zijspan en quads door te laten gaan willen we op 15 januari minimaal 25 licentiehouders hebben die zich voor deze competitie hebben aangemeld. Geef dus niet alleen jezelf op, maar spoor je vrienden ook aan om mee te doen.

DMX

Met je basissportlicentie kun je in 2017 meedoen aan de DMX,waarbij ieder district haar eigen competitie organiseert. Dezecompetities vallen onder de vlag van de KNMV, maar er is een apart reglement en ieder districtsbestuur realiseert een eigen DMX-kalender. Een goede constructie voor het faciliteren van de breedtesport. Aan het eind van het seizoen kunnen de beste rijders uit ieder district zich meten met de beste rijders uit de andere districten in de DMX-finale. De Motocross Commissie realiseert zich dat een verplichte promotie/degradatieregeling de doorstroom niet zal stimuleren.

Om de doorstroom van de regionale categorieën naar de bovenliggende KNMV-klassen toch te stimuleren is besloten om zowel de kampioenen uit de vijf DMX-competities als de top 3 van de DMX-finalewedstrijden een gratis KNMV-startlicentie aan te bieden.

Rijders die hiervoor in aanmerking komen, maar het jaar erop toch liever DMX willen blijven rijden, kunnen het aanbod afslaan, echter dienen dan wel zelf een Basis Sport Licentie voor het daarop volgende seizoen aan te schaffen.

Licentiestructuur en kosten

Klik hier voor het overzicht van licenties en prijzen.

Belangrijke wijzigingen

 

Wijziging gele vlag

Met ingang van seizoen 2017 vindt voor alle niveaus een belangrijke wijziging plaats in het reglement. Vanaf komend seizoen is er geen onderscheid meer tussen een gezwaaide of een stilgehouden gele vlag! Om de veiligheid te verbeteren is er voortaan maar één betekenis voor de gele vlag: bereid je voor om te stoppen, haal elkaar niet in en springen is verboden! Op die manier willen we de veiligheid op de crossbanen verder verbeteren. 

Wijziging in regels medische keuring

Het is vanaf komend seizoen niet langer nodig om een SMA-keuring te laten verrichten. Het invullen van een eigen medische verklaring is voor de aanvraag van jouw Startlicentie voldoende.

Tijdens jouw licentieaanvraag in Mijn KNMV krijg je straks de mogelijkheid om jouw medische verklaring in te vullen en naar ons op te sturen. Dit scheelt je ten opzichte van de oude situatie niet alleen geld, maar ook flink wat tijd.

Alleen coureurs die een EK- of WK-(dag)licentie willen aanvragen moeten nog wel een SMA-keuring laten verrichten.