MotoMo – Aflevering 33


KNMV - 20 mei, 2016

Kilometerstand 576.429, Kawa Sugomi’s, TDM/TRX-club, bagagegedoe en Arai-winnaars

Kleenex in de aanslag, want dit is de laatste MotoMe voordat de zomerpauze uitbreekt. De zomer… eindelijk: goddelijk tijdvak van een zwoele bries door je doorwaai-jack, geurende lavendel, woeste strandfeesten en uitzichtloze echtelijke ruzies. Je kunt natuurlijk alle eerdere MotoMe’s in de aanslag houden voor het geval de zomer uitdraait op een regenfestijn, maar laten we uitgaan van een zinderende zomer, of je bestemming nu Bilbao of de Bollenstreek is. Wat hebben Verhoeven & Overzee in deze editie op hun kerfstok?

Tweedehands met de Yamaha TDM/TRX-combiclub

De Yamaha TDM850 en 900: het is dat het zo’n lelijke uitdrukking is, anders zou je zweren met ‘een vreemde eend in de bijt’ van doen te hebben. Niettemin is deze vroege uitvinder van de straat-allroad net zo’n legende als de Renault Espace dat is voor ruimtekarren en rubber voor geboortebeperking. Goed genoeg dus om een club voor op te richten, waarin ook rijders van de ‘Duplicati’ TRX850 zich in mogen mengen. Met inbegrip van de bijzondere Jon Koudijs die 576.429 kilometer op de klok van zijn TRX had staan, los nog van 20.000 kilometer zonder tellerkabel. Hoe goed is zo’n TDM of TRX als je hem als occasion wilt scoren?

Kawasaki Z800 & Z1000 Sugomi: Badr Hari-bikes

De Japanse term ‘Sugomi’ heeft niets van doen met salami of sashimi, maar des te meer met ‘dreiging’. Toepasselijke bijnaam dus voor deKawasaki Z800 en Z1000, gespoten in excentriek rood/zwart en voorzien van Akrapovi?-uitlaten. Verhoeven en Overzee togen naar MotoMe’s dependance in Cabo de Gata, zuidoost-Spanje, om aldaar te merken dat Badr Hari niet zo gecharmeerd bleek van de tegelkeuze in ons etablissement. Verwarrend? Ja. Bedreigend? Ook.

Vakantiebagage: waarheen leidt de weg?

Natuurlijk ga je op vakantie met je motor want je moet nu eenmaal op vakantie op je motor. Zonde om hem puur voor binnenlands gebruik te hanteren, want dat herinnert teveel aan woon-werk en sleur. Nu kun je de wijk nemen op een allroad of anderszins met koffers, tassen en zakken, maar da’s eigenlijk valsspelen. Want hoe krijg je in vredesnaam je meuk mee op een naked of supersport? Geboren primitievelingen Verhoeven en Overzee weten als geen ander hoe te improviseren en demonstreren dat op passende wijze. Aansluitend op alle bepakkingsadviezen geven we advies aan ‘zwevende rijders’ die werkelijk niet weten wat hun bestemming wordt.

Arai-prijsvraag: de winnaars

Als klap op de vuurpijl openbaren we na overleg met onze geheel onomkoopbare notaris de winnaars van de Arai-prijsvraag. Het zal tijd worden! Maar och, wat is tijd… Omdat tijd nu eenmaal vliegt is de zomer goddank weer snel voorbij. En staat MotoMe dus weer paraat op 2 september aanstaande met een nieuwe serie uitzendingen. Maak er een mooie zomer van.