Enduroselectie traint bij Defensie


KNMV - 09 mei, 2016

Nederland vierde op 5 mei groots Bevrijdingsdag. De verschillende bevrijdingsfestivals werden druk bezocht, mede vanwege het prachtige zomerweer. Voor de KNMV enduroselectie stond er op 5 mei geen festival op het programma, maar een pittige training. De groep was namelijk op 5 en 6 mei te gast bij Defensie voor een trainingsstage onder leiding van endurocoach Erik Davids en met de hulp van militairen van de Lucht Mobiele Brigade (LMB).

De eerste trainingsdag bij Defensie, op 5 mei, stond volledig in het teken van een motortraining in Havelte. Militairen van de LMB hadden drie proeven uitgezet, waar door de selectie driftig op werd geoefend. Op vrijdag 6 mei werd er een dag fysiek en mentaal gebuffeld op o.a. de stormbaan op de kazerne in Assen.

Luitenant kolonel Peter Hageman: “Vanuit de LMB willen wij een ondersteunende bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de enduroselectierijders. Defensie beschikt over de faciliteiten om zowel op motorvaardigheid als op fysiek vlak met de sporters tot het uiterste te gaan. Dat hoort bij enduro want: “opgeven is nooit een optie!”.

Deze samenwerking tussen Defensie en de KNMV is uniek en beide partijen vullen elkaar heel goed aan. Endurocoach Erik Davids kijkt terug op twee succesvolle trainingsdagen bij Defensie: “Ondanks het feit dat we later dan gewenst met de selectie zijn gestart, is het goed om met elkaar dit soort trainingsstages te doen. Het versterkt de teamband en de sporters leren nog meer van elkaar. Enduro is een individuele sport, dus de sporter moet een ‘alleskunner’ zijn. Duurvermogen en doorzettingsvermogen zijn de basis, ook als het hartstikke tegenzit. We willen dat de sporters boven zichzelf gaan uitstijgen, want op topsportniveau gaat het namelijk puur om het resultaat! En met de goede contacten bij Defensie, komen we steeds een stapje dichterbij.

De trainingsstage was een mooie voorbereiding op het EK Enduro in Letland dat eind juli plaatsvindt. In oktober a.s. staat de ISDE in Spanje op het programma en kort daarna de vierde ronde van het EK Enduro in Harfsen!