Baco’s voor veiligheid op circuits!


KNMV - 11 mei, 2016

In oktober 2015 gaf sporttechnisch manager Camiel van Berkesteijn de aftrap voor actief KNMV-beleid ten aanzien van de opleiding voor baancommissarissen, waarbij de veiligheid van de sporter voorop staat. Ondertussen zijn meer dan 400 nieuwe baco’s opgeleid.

“Daarnaast willen wij de motorsport betaalbaar houden en een goede verzekeringsdekking blijven bieden aan zowel de sporter als de club. Taak voor de club om ervoor te zorgen dat men beschikt over gecertificeerde baancommissarissen”, aldus Van Berkesteijn. Zowel tijdens evenementen en bij voorkeur ook als het circuit geopend is voor vrije training.

Het werk van baancommissaris wordt onderschat. Sporters en omstanders zien alleen iemand langs het circuit met een gele vlag staan. Echter de functie van deze vrijwilliger is er een van verantwoording, oplettendheid en adequaat reageren. De sporters moeten op hem kunnen vertrouwen. De baco kan (zwaar) letsel voorkomen als er op of rond de baan was mis gaat.

In februari 2016 zijn bij diverse clubs instructieavonden voor baco’s in de motocross gehouden. In Axel, Varssveld, Boekel, Heerde en Oss werden meer dan 200 mensen opgeleid en gecertificeerd. Ad Colijn van St. RES Axel: “Wij omarmen dit initiatief van de KNMV en hebben ons clubhuis voor alle Zeeuwse motocrossclubs opengesteld. Als we elkaar over en weer kunnen helpen door clubbaco’s uit te wisselen, dan komt dat alleen maar ten goede aan de sport en de veiligheid. De toprijders weten onze circuits te vinden om te trainen, de snelheid op de baan neemt toe, evenals de mix qua rijdersniveau.”

Vervolgens werd door sommige verenigingen om maatwerktrajecten gevraagd en gingen KNMV-docenten naar Dongen, Son, Marum en St. Isidorushoeve. Dit leverde weer ruim 200 gecertificeerde clubbaco’s op. Bij zo’n instructieworkshop kan men 30 à 50 clubofficials opleiden. Jan Bos van HAMC St. Isidorushoeve: “Eind april was de jeugd EK motocross bij ons op het circuit. Wij hebben vooraf onze clubbaco’s deze instructieworkshop laten volgen. Eerst was er een presentatie over de functie en daarna zochten de docenten interactie met de vrijwilligers in de zaal, waarbij veel  praktijkvoorbeelden langskwamen. Tenslotte werd de toets afgenomen.”

Iedereen die slaagt krijgt van de KNMV een ‘goodie bag’; een geel KNMV rugtasje met daarin een veiligheidshesje, setje oordoppen, notitieblokje met potlood en het naslagwerk Baancommissaris Motocross.

In andere takken van motorsport bleef dit niet onopgemerkt. Al snel kwam er reactie uit de wegracehoek als ook van de minibikes. Na het programma te hebben omgebouwd voor de wegrace werden bijeenkomsten gepland in Hengelo (Gld) en Oss. Eind april zijn ook de eerste baancommissarissen in de baansport geïnstrueerd en in juni vindt de eerste workshop voor de supermoto plaats.

De KNMV blijft de clubs volop ondersteunen. Eenmaal opgeleid in 2016 is de clubofficial tot eind 2018 gecertificeerd, hetgeen is vermeld op de KNMV Bacopas die iedereen krijgt toegestuurd. Zo kan men zich legitimeren en dienst doen op een evenement waar de club mensen te kort komt.

De sporter in de baan verwacht een baancommissaris op elke post!