Werkzaamheden Kooimeerplein gaan beginnen!


KNMV - 02 maart, 2016

Rijkswaterstaat voert van vrijdag 11 maart 20.00 uur tot maandag 14 maart 06.00 uur herstelwerkzaamheden uit op de A9 aan het Kooimeerplein in Alkmaar.

Het verkeersplein wordt deels voorzien van een nieuwe asfaltlaag en wegmarkering. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd om het Kooimeerplein veiliger te maken voor motorrijders.

In september jl. bereikte Rijkswaterstaat een overeenkomst met KNMV en MAG over het Kooimeerplein, een verkeersplein bij Alkmaar waar meer dan 60 motorrijders in de problemen zijn geraakt of zelfs ten val zijn gekomen. Na lang en intensief overleg hebben Rijkswaterstaat West-Nederland Noord en de motorrijdersorganisaties elkaar eindelijk gevonden in een plan van aanpak voor het Kooimeerplein.
Na een grondige analyse van de situatie kwam Rijkswaterstaat, in voortdurend overleg met KNMV en MAG, tot de conclusie dat de volgende zaken kunnen leiden tot ongevallen:

  • Een knik in de linker rijstrook die nauwelijks opvalt;
  • Een verkantingsovergang (een kleine helling van het wegdek) vlak voor de plek waar motorrijders moeten kantelen om de bocht in te gaan, die een niet-vloeiende beweging kan veroorzaken;
  • Diverse detectielussen en reparatievakken geven – zeker bij nat wegdek – de indruk van glad wegdek, dat motorrijders proberen te mijden;
  • De begrijpelijkheid van sommige bewegwijzering en markering kan de aandacht van het rijgedrag afleiden.

Na een grondige analyse van de problematiek en een aantal constructieve onderhandelingen heeft directeur Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord de knoop doorgehakt en ingestemd met de wens van de motorrijdersorganisaties: het gedeelte van het Kooimeerplein waar de meeste incidenten plaatsvonden zal worden voorzien van een nieuwe laag asfalt. Daarmee verdwijnen ook de reparatievakken en de misleidende wegmarkeringen.

Afsluitingen en omleidingsroutes
Tijdens de werkzaamheden is het zuidoostelijke kwadrant van het verkeersplein volledig afgesloten voor verkeer. Ook is de verbindingsweg van de A9 naar het Kooimeerplein en de verbindingsweg van het Kooimeerplein naar de N242 afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd.

Bereikbaarheid AFAS-stadion – Om de bereikbaarheid van het AFAS-stadion en de naastgelegen landingsplaats voor de traumahelikopter voor nood- en hulpdiensten te kunnen garanderen, zet Rijkswaterstaat verkeersregelaars in.

Bereikbaarheid tankstation – Tijdens de werkzaamheden is het tankstation De Kooy aan het Kooimeerplein bereikbaar. Wel kunnen weggebruikers vanaf het tankstation uitsluitend de A9 richting Amsterdam oprijden.

Omleidingsroutes:
– Verkeer richting Den Helder wordt omgeleid via de N242, N508 en N245;
– Verkeer richting Alkmaar Centrum wordt omgeleid via de N242;
– Verkeer richting Heiloo, Bergen, Egmond, het AFAS-stadion en het AMC wordt omgeleid via de N242 om bij de eerste afrit de route langs de opengestelde kwadranten van het Kooimeerplein te vervolgen;
– Verkeer richting Heerhugowaard vanaf de N9 wordt omgeleid via de N9, N245 en N508;
– Verkeer richting Heerhugowaard vanuit Alkmaar wordt omgeleid via de Koelmalaan en Bestevaertstraat naar de N242.

Om de rotondes bij de Smaragdweg te ontlasten wordt verkeer komend vanaf het industrieterrein Boekelermeer via een lokale omleiding naar de aansluiting N242/Diamantweg geleid. De omleidingsroutes worden ter plaatse met gele borden aangegeven. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van vijf minuten.