Reminder alertheid geen overbodige luxe


KNMV - 16 maart, 2016

Jaarlijks plaatsen wij, zodra het lekker weer begint te worden, een oproepje om motorrijders eraan te herinneren hun motor goed gereed te maken, zichzelf voor te bereiden op hun deelname aan het verkeer, en rekening te houden met het samenspel met andere weggebruikers.

Voor velen zal dit als een onnodig, misschien zelfs ietwat betuttelend bericht overkomen. Je let zelf immers altijd goed op en zorgt uit de problemen te blijven. Toch?

Helaas blijkt ook dit jaar dat, zodra het mooi weer begint te worden, er een onnodig groot aantal motorslachtoffers valt. En dat is nou precies waarom wij toch graag even aandacht aan alertheid willen schenken. Zowel van motorrijders als van andere weggebruikers. Het is namelijk voor elke partij weer even wennen! De zon schijnt, men wordt enthousiast, motoren maken weer deel uit van het verkeer; dat kan allemaal bijdragen aan een minder goede beheersing van iemands aanwezigheid op de weg.

Dus ook al weet je dat ‘jij nooit de fout in gaat’: leg die trots even naast je neer en let goed op. Op andere weggebruikers, op je motor, maar zeker ook op jezelf. Dat bedoelen we niet betuttelend, maar wees eerlijk: als in het eerste zonnige weekend al tientallen ongevallen plaatsvinden, waarvan enkele zelfs dodelijk, dan is een kleine reminder over alertheid in het verkeer zeker geen overbodige luxe.