Geslaagd KNMV Officialscongres 2016


KNMV - 25 januari, 2016

Kennisdeling, toekomstplannen en hoogoplopende emoties: een geslaagd KNMV Officialscongres 2016!

Zo’n 300 officials van de KNMV kwamen zaterdag 23 januari bij elkaar in Congrescentrum Papendal in voorbereiding op het komende motorseizoen.
Voordat de commissievergaderingen plaatsvonden voor hun directe werkzaamheden in 2016, opende algemeen voorzitter Jan de Geus de plenaire vergadering.

Van een verandering..

“De huidige maatschappij verandert. De KNMV zal zich op deze veranderingen moeten aanpassen”, aldus Jan. Eén verandering zette Jan zelf al in door aan te kaarten dat hij zijn rol als algemeen voorzitter per juni gaat beëindigen. Hij vervolgde zijn verhaal door één vrijwilliger uit de motorsportwereld te benoemen tot Official van Verdienste. Deze eer viel te beurt aan Martin van de Pavert, die zich al vele jaren actief heeft ingezet voor met name de wegrace en het circuit van Zandvoort.
Aansluitend op deze huldiging kwam TU Eindhoven – Project STORM aan het woord. Vanaf 1 augustus aanstaande start de STORM World Tour: in 80 dagen gaan enkele studenten met een elektrische motor heel de wereld rond. Interessant nieuws om die tijd in de gaten te houden dus!

..via een transitie..

Mario Pieterse gaf vervolgens enige toelichting op de aankomende seminar voor de baansport- en motocrossofficials, waarin kennisdeling het centrale woord was.
Het idee van kennisdeling kwam ook terug in de presentatie van creatief adviesbureau Fresh Forward, gegeven door Carlo van Kessel. De KNMV gaat een transitie in, waaruit wij niet alleen als een motorvereniging terugkomen, maar ook als een community, academie en een sportbond. Deze aankondiging gold voor vele als een lange zit, maar het zijn volgens de KNMV júist de officials die goed moeten weten welke ontwikkelingen we door gaan maken en tijdig geïnformeerd moeten zijn.

..langs diverse meningen..

De reacties op deze presentatie waren zowel hoopvol als kritisch. “Er moet inderdaad echt wat gebeuren, anders bloedt de boel dood!”, aldus Meinte Hoekstra, voorzitter Commissie Recreatief Motorrijden. “De KNMV bedient nu vooral traditioneel opgevoede motorrijders, maar we moeten ook inzetten op andere, jongere motorliefhebbers. Belangrijk daarin is kameraadschap; hoe krijg je die jongeren bij elkaar?”, vroeg Meinte zich terecht af.
Ook VRO-instructeur Frank Banga deelde deze mening: “De gemiddelde motorrijder is conventioneel. Moderniseren is leuk, maar dan moet de huidige doelgroep dat óók willen.”
Bij voormalig KNMV-directeur Martin de Graaff kwamen ook direct wat vragen op (“Hoe bereik je de nieuwe groep motorrijders, hoe maak je een community?”), maar hij ziet ook kansen. “Er is al veel geprobeerd in het verleden, soms tevergeefs helaas, maar de tijden zijn nu anders. Er is veel meer mogelijk! Benut al deze nieuwe mogelijkheden, stapje voor stapje, en dan is er zeker wat te bereiken”, aldus Martin.

..naar een geslaagde dag!

Na de lunch vervolgde het plenaire gedeelte met een presentatie van spreker/cabaretier Jaap Bressers. Hij kreeg de gehele zaal (motor)muisstil toen hij vanuit zijn rolstoel sprak over veranderingen en hoe hij zelf met een beperking om moest leren gaan. Toen de gehele zaal het verhaal van Jaap afsloot met een staande ovatie, zat het plenaire gedeelte erop. Vol emotie (“Kippenvel!”, “Dit verhaal maakt je zo dankbaar en sterk”, “Brok in m’n keel”) vervolgden alle officials het Officialscongres in de aparte commissies met intern overleg en presentaties. Deze productieve dag werd afgesloten met een smakelijk diner.
Kortom, het Officialscongres van 2016 is zeker geslaagd!