Sportieve hoogtepunten van 2016


KNMV - 27 december, 2016

Het jaar 2016 zit er weer bijna op. De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten om de balans op te maken. Wij kijken terug op een prachtig jaar en staan samen met jullie nog even stil bij een aantal hoogtepunten van 2016. Veel tijd om stil te staan hebben we niet, op 14 januari barst het seizoen alweer los met de ONK Enduro in Enter.

Wereldtitel Jeffrey Herlings

Het seizoen van Jeffrey Herlings was een lang hoogtepunt. Herlings schreef de eerste zeven ronden van het MX2 kampioenschap op zijn naam en bleef, ondanks een sleutelbeenbreuk, oppermachtig in het kampioenschap. Hij verzekerde zich niet alleen van zijn derde wereldtitel in deze klasse, hij pakte ook de titel in de Dutch Masters of Motocross. Alsof dat allemaal niet genoeg was won hij aan het eind van het jaar ook nog eens de Red Bull Knock Out in Scheveningen. Volgend jaar promoveert Herlings naar de MXGP, dat wordt spektakel!

Nederlands team pakt wereldtitel Longtrack

Het Nederlandse team heroverde dit jaar de wereldtitel Longtrack. Vanaf de eerste ronde ging het Nederlandse team aan de leiding en die gaven ze nooit meer af. Jannick de Jong, Theo Pijper, Dirk Fabriek en Romano Hummel waren onder leiding van Jacob Alkema niet te verslaan. Het Duitse team eindigde als tweede en thuisland Tsjechië werd in Marianske Lazne derde.

Twee podiums voor Bo Bendsneyder

Het heeft lang geduurd voordat een Nederlander een podium in de Moto3 klasse behaalde, maar dit seizoen lukte het Bo Bendsneyder twee keer. Zijn eerste podium in Engeland was het resultaat van een geweldig gevecht en tactisch inzicht. De tests aan het eind van het jaar waren veelbelovend. Kan Bendsneyder in 2017 een overwinning pakken?

Tweede plaats MX of Nations

Team Nederland heeft een prachtige prestatie neergezet bij de MX of Nations in het Italiaanse Maggiora. Tijdens dit officieuze WK voor landenteams behaalde het team, dat bestond uit Jeffrey Herlings,Glenn Coldenhoff en Brian Bogers, de tweede plaats. Een evenaring van de beste positie ooit in 2004 tijdens de MXoN in Lierop. Na drie zinderende races was het Frankrijk dat er nipt met de winst vandoor ging. Zij wonnen uiteindelijk met een voorsprong van slechts één punt.

Geweldige podiums in het WK Junior Motocross

Tijdens het WK Junior Motocross in het Russische Orlyonok reden Roan van de Moosdijk (125cc) en Kay Karssemakers (85cc) geweldige races. Van de Moosdijk werd tweede van de wereld in de 125cc en samen met Karssemakers werden de jongens als Team Nederland derde in het landenklassement.

Samenwerking Zwarte Cross en KNMV

Een totaal ander hoogtepunt op sportief gebied is de samenwerking die de Zwarte Cross en KNMV zijn aangegaan. Hiermee wordt de finalewedstrijd van de Dutch Masters of Motocross in 2017 verreden tijdens het Zwarte Crossfestival. Daarmee wordt de Zwarte het grootste officiële sportevent van Nederland en bovendien het grootste officiële motocrossevenement ter wereld. Dat belooft wat voor het komende jaar!