Motorrijden in de mist


KNMV - 16 december, 2016

Gedurende het jaar hebben we er regelmatig mee te maken: mist. Zeker in het najaar, gecombineerd met een ochtend- en avondspits in het donker, is mist ontzettend lastig. Van verschillende leden kregen we afgelopen week dezelfde vraag: waar doe je als motorrijder nou verstandig aan als je in de mist rijdt?

Zorg voor een schoon vizier

Als gevolg van de mist blijven talloze kleine druppels water op je vizier. Vaak zijn ze zo klein dat ze maar moeilijk weglopen. Omdat je zicht hierdoor belemmerd wordt is het extra van belang om je vizier goed schoon te houden.

Er zijn een aantal middeltjes op de markt die er voor zorgen dat de kleine druppels mist makkelijker van je vizier aflopen, helmenfabrikanten zijn hier niet zo’n voorstander van en adviseren om je vizier voor je rit schoon te maken met een sopje. Door de zeep in het sopje hechten de waterdruppels zich minder goed. Welk van beide opties je ook kiest, een schoon vizier rijdt in deze omstandigheden wel zo fijn.

Daarnaast kun je er voor kiezen om bij mist een bril met gele glazen of een geel vizier te gebruiken. Dankzij die gele glazen worden vage contouren scherper, zijn strepen op de weg beter te zien en heb je minder last van de felle verlichting van andere weggebruikers. Handig!

Controleer je motor voor vertrek

Vlak voor vertrek is het verstandig om kort om je motor heen te lopen. Dat dat verstandig is weten we natuurlijk allemaal, maar als het zicht slecht is is zichtbaarheid nóg belangrijker. Een ezelsbruggetje voor deze zogeheten ‘wegrijcontrole’ is de bravok of borvas. Deze afkorting staat voor:

  • Banden
  • Remmen
  • Accu
  • Verlichting
  • Olie
  • Ketting

Nu hoef je niet iedere rit je bandenspanning tot op de tiende nauwkeurig te meten, maar het controleren van je verlichting is erg belangrijk en zo gepiept. Check voor je vertrekt of je dagrijlicht, knipperlichten en, uiteraard, remlicht goed werken. De kans dat je als motorrijder over het hoofd wordt gezien is bij mist natuurlijk nog groter dan normaal.

Houd voldoende afstand

Je hoort regelmatig over ongelukken in de mist doordat te weinig afstand wordt houden. Voldoende afstand is niet alleen belangrijk om niet tegen je voorligger aan te rijden, maar ook als je medeweggebruikers in jouw ogen te dicht op jou rijden. Mocht je onverhoopt moeten stoppen dan hoef je zelf iets minder hard te remmen om op tijd stil te staan. Zo heeft je achterligger ook iets meer kans om op tijd te stoppen.

Luister goed naar het weersbericht

Mocht het nou echt uit de hand lopen met de mist, vraag jezelf dan goed af of je wel met de motor weg wil. Misschien gaat het een beetje tegen je aard in, maar soms is het verstandiger om in een auto of trein te stappen. Echt waar.