Nieuwe crossbaan voor motorclub Arnhem en Harskamp


KNMV - 22 augustus, 2016

Na jaren wachten, dimdammen, procedures doorlopen en plannen maken, draaien de eerste crossmotoren eindelijk hun rondjes op het Motorsport Gelderland Midden. Motorclubs uit Arnhem en Harskamp hebben hun oude crossbanen ingeruild voor dit gloednieuwe circuit aan de noordkant van Arnhem.

“Dat er in Nederland een nieuwe crossbaan bijkomt, is een unicum”, zegt Niek van Bree. “Op de meeste plekken worden vooral banen opgedoekt.”

Nieuw circuit

Van Bree is zowel voorzitter van Motorclub Arnhem (MCA), met 100 leden, als van Motor en Autoclub Harskamp met 275 leden. Beide verenigingen blijven onafhankelijk van elkaar bestaan, maar ze delen vanaf de opening op 17 september wel het nieuwe circuit aan de rand van de stad.

Volgens van Bree kunnen de clubs prima met elkaar overweg. Een vrees voor een bloedgroepenstrijd of een strijd tussen stad en platteland onder de motorliefhebbers is ongegrond. “Arnhem heeft een hechte groep trialrijders. Harskamp legt zich meer toe op motorcross. Behendigheid en snelheid zitten elkaar helemaal niet in de weg”, zo duidt van Bree een klein onderscheid.

Overeenkomsten

De MCA en MAC Harskamp kennen vooral veel overeenkomsten. Beide clubs hadden al jaren een crossbaan op militair terrein. Ook moesten beide verenigingen dat perceel verlaten.

Natuur

In Harskamp werd het ingeleverde terrein van het Infanterie Schietkamp teruggegeven aan de natuur. De baan van Arnhem lag een paar honderd meter van het huidige circuit met het nieuwe clubhuis. Ook op die vierkante meters mag de natuur weer volop haar gang gaan.

 

© De Gelderlander 2016