Filerijden in Duitsland


KNMV - 14 april, 2016

Eind vorig jaar is er op het Duitse internet een petitie gestart om het voor motorrijders, net zoals in Nederland, mogelijk te maken om op de snelweg tussen de file door te mogen rijden. Uiteraard heeft deze petitie vanuit de motorrijderskant enorm veel positieve reacties opgeleverd.

Naar aanleiding van al deze handtekeningen heeft de Duitse overheid de vraag in behandeling genomen en opnieuw bekeken. Helaas is de uitslag negatief. Het blijft in Duitsland verboden om als motorrijder tussen de file door te mogen rijden.
De belangrijkste reden hiervoor is dat deze ruimte bedoeld is voor hulpvoertuigen om bij een calamiteit te komen of juist wég te komen. Kortom, deze ruimte heeft al een heel belangrijke bestemming.

Ga jij binnenkort voor een (korte) vakantie naar Duitsland, wees dan dus extra alert: ziet een agent jou tussen de file door rijden, dan kan en mag hij jou formeel bekeuren.
Verder is het van belang te realiseren dat automobilisten in Duitsland het dus ook veel minder gewend zijn dat motorrijders tussen de file doorkomen. Wees daarom enorm alert op auto’s die ineens uit de rij stappen om van rijstrook te wisselen.
De ervaren motorrijders onder ons weten ook dat veel Duitsers onze acties niet altijd kunnen waarderen en soms heel bewust het gat voor motorrijders dichtgooien. Blijf echter altijd vriendelijk en wacht dan gewoon even: er ontstaat vanzelf wel weer een moment waarin je de ruimte krijgt. 

Een hele fijne vakantie gewenst en ga vooral goed voorbereid op pad en stap uitgerust op je motor!