Motoronvriendelijk Kooimeerplein gaat op de schop

Na lang en intensief overleg hebben Rijkswaterstaat West-Nederland Noord en de motorrijdersorganisaties KNMV en MAG elkaar eindelijk gevonden in een plan van aanpak voor het Kooimeerplein.
Op het Kooimeerplein, een verkeersplein bij Alkmaar, zijn meer dan 60 motorrijders in de problemen geraakt of zelfs ten val gekomen. Na een grondige analyse van de situatie kwam Rijkswaterstaat, in voortdurend overleg met KNMV en MAG, tot de conclusie dat de volgende zaken kunnen leiden tot ongevallen:
- Een knik in de linker rijstrook die nauwelijks opvalt;
- Een verkantingsovergang (een kleine helling van het wegdek) vlak voor de plek waar motorrijders moeten kantelen om de bocht in te gaan, die een niet-vloeiende beweging kan veroorzaken;
- Diverse detectielussen en reparatievakken geven – zeker bij nat wegdek – de indruk van glad wegdek, dat motorrijders proberen te mijden;
- De begrijpelijkheid van sommige bewegwijzering en markering kan de aandacht van het rijgedrag afleiden.
De oplossing leek simpel: corrigeer de fouten van het verkeersplein en het aantal ongevallen zal drastisch afnemen. Maar Rijkswaterstaat wilde aanvankelijk alleen een waarschuwingsbord plaatsen, met informatie om doorgaande motorrijders op de middelste rijstrook te laten rijden. Voor zowel de KNMV als de MAG was en is dit absoluut onacceptabel; het verkeersplein moet grondig worden aangepakt voor er meer gewonden (of erger) vallen.
Nieuwe laag asfalt
In de afgelopen maanden hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen Rijkswaterstaat en de motorrijdersorganisaties KNMV en MAG. Na een grondige analyse van de huidige problematiek en een aantal constructieve onderhandelingen heeft directeur Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord de knoop doorgehakt en ingestemd met de wens van de motorrijdersorganisaties: het gedeelte van het Kooimeerplein waar de meeste incidenten plaatsvonden zal worden voorzien van een nieuwe laag asfalt. Daarmee verdwijnen ook de reparatievakken en de misleidende wegmarkeringen.
De werkzaamheden worden begin 2016, voor het nieuwe motorseizoen, uitgevoerd. Daarna wordt de situatie op het Kooimeerplein door Rijkswaterstaat gemonitord om te beoordelen of de maatregelen het gewenste effect hebben.
Reacties
Arjan Everink, hoofd verkeer KNMV: “Het Kooimeerplein heeft de afgelopen maanden veel tijd en inzet gekost, maar dat mogen motorrijders ook van ons verwachten. Als zoveel motorrijders in de problemen raken op hetzelfde verkeersplein, dan is er een structureel probleem dat vraagt om een grondige aanpak. En dat we hebben we nu, na vele gesprekken, bereikt. Aan het begin van het motorseizoen 2016 moet er een sterk verbeterd Kooimeerplein liggen, waar ook motorrijders met een gerust hart overheen kunnen rijden.”
Wim Taal, beleidsmedewerker MAG: “De onderhandelingen met Rijkswaterstaat waren op z’n zachtst gezegd stevig van aard, maar uiteindelijk hebben we Rijkswaterstaat ervan kunnen overtuigen dat alleen een grondige aanpak van het Kooimeerplein de kans op ongevallen kan verminderen. Wij hebben ons soms hard opgesteld, maar dat moest gebeuren in het belang van de motorrijder. Alle lof overigens voor Rijkswaterstaat-directeur Nancy Scheijven, die – gedreven door onze gezamenlijke wens om de verkeersveiligheid te verbeteren – ruimte in haar budget heeft gemaakt om het Kooimeerplein grootschaliger aan te pakken dan Rijkswaterstaat oorspronkelijk van plan was.”
Nancy Scheijven, directeur Rijkswaterstaat West-Nederland Noord: “Technisch gezien was er niets mis met het Kooimeerplein, maar zoveel ongelukken is zeer ongewoon. Dan hoeft het technisch niet ‘mis’ te zijn, maar dat is nog iets anders dan dat het plein ook makkelijk berijdbaar is. Wim Taal van MAG en Arjan Everink van KNMV hebben talloze voorbeelden genoemd van wat er mis was gegaan en hebben duidelijk aangegeven hoe moeilijk de rijomstandigheden van het Kooimeerplein zijn; overigens niet alleen voor motorrijders. We hebben als Rijkswaterstaat er nu voor gekozen om de verkeersveiligheid op het Kooimeerplein prioriteit te geven. We gaan ervan uit dat we nu een veilig verkeersplein maken en dat er een eind komt aan de stroom van ongevallen en dat is mede dankzij de constructieve gesprekken die we als Rijkswaterstaat met MAG en KNMV hebben gehad.”