Certificaten voor deelnemers MX Academy FIM Europe


KNMV - 03 september, 2015

Tijdens de MXGP op TT Circuit Assen was er een primeur: de jonge deelnemers van het opleidingsprogramma van FIM Europe, MX Academy, ontvingen hun eerste certificaat.

De jonge motocrossers, voor deelname aangedragen door de KNMV, ontvingen certificaat A. Dit is het eerste certificaat. De coureurs hebben hiervoor onderricht gehad in het rijden van trainingen, wedstrijden en kennen de vlagcodes. FIM Europe-voorzitter Dr Wolfgang Srb toonde zich samen met vice-voorzitter van FIM Europe Martin de Graaff, Youthstream-voorzitter Giuseppe Luongo en de Nederlandse coördinator en trainer van de MX Academy Martin van Genderen en MX Academy-trainer John van den Berk zeer verheugd. Dr Wolfgang Srb: “We zijn erg blij met wat dit fantastische team doet. Ik raad de jongens aan om deze fantastische sport schoon te houden en geen doping te gebruiken. Ik wil de rijders, maar vooral ook de ouders bedanken dat ze hier zijn.” De voorzitter benadrukte dat naast motocross een opleiding ook belangrijk is: “Vergeet school niet. Motocross is leuk, maar school is ook erg belangrijk.”

Youthstream-voorzitter Giuseppe Luongo over de MX Academy: “Ons doel is om motocross groter te maken en het is belangrijk dat kinderen vroeg beginnen met rijden en de verschillende stappen van de piramide volgen om uiteindelijk in de MXGP te kunnen racen (…). We zijn er zeker van dat we sommige van deze rijders terug zullen zien in de GP’s.”

Volgens KNMV-bondscoach motocross Marcel Hartman lijkt het programma van de Europese motorsportbond in de beginsel op het talentontwikkelingsprogramma van de KNMV op het gebied van motocross. “Het is in mini-formaat wat wij voor de jeugd doen. Ze doen daarbij ook trainingen in minder grote crosslanden om daar jeugd te scouten. Het systeem van certificaten is leuk, zeker omdat de deelnemers uiteindelijk het kennisniveau bereiken van iemand die EK’s rijdt. En dan niet allen op het gebied van het rijden, maar ook het gebied van bijvoorbeeld sportvoeding.”