Samenwerking motorclub MCNH en Staatsbosbeheer tegen ‘wildcross’


KNMV - 07 oktober, 2015

Motorclub Nijverdal-Hellendoorn (MCNH) gaat samen met boswachters (BOA’s) van Staatsbosbeheer de strijd aanbinden tegen het illegaal offroadrijden op de Sallandse Heuvelrug. De club hoopt zo de toekomst van haar jaarlijkse endurowedstrijd, de Heuvelrit, veilig te stellen.

Staatsbosbeheer had richting de motorclub signalen van overlast van illegale offroadrijders – in de volksmond ‘wildcrossers’ genoemd – doorgegeven. MCNH liet daarop weten de overlastgevers veelal mensen zijn die zich niet laten binden aan een vereniging en dat MCNH-leden weten dat ze hun lidmaatschap op het spel zetten wanneer ze illegaal de natuur in trekken. De club is dan ook niet blij met de illegale offroadrijders in het gebied en heeft dat in intensieve gesprekken met de bosbeheerder dan ook aangegeven.

Na veelvuldig overleg is er nu een samenwerking ontstaan tussen de MCNH en BOA’s van Staatsbosbeheer. Iedere zondagmorgen zullen leden van de MCNH samen met een BOA illegale offroadrijders aanspreken. Het toezicht start aanstaande zondag al en zal van oktober tot en met maart plaatsvinden. Boswachter Arend Spijker verwacht dat personen die ongeoorloofd met hun offroadmotor de natuur intrekken beter luisteren naar een toezichthouder op een motor dan naar een boswachter met wijzende vinger.

Jan Olthof, voorzitter van de endurocommissie van de MCNH, ziet de samenwerking als aanwinst voor de club. “Voor het behoud van de Heuvelrit is het noodzakelijk samen te werken met diverse instanties zoals Staatsbosbeheer. Op deze manier kunnen wij hier een hele mooie invulling aan geven, waarbij beide partijen winnen.” Burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn reikte deze week een van de eerste toezichthoudershesjes uit aan vertegenwoordigers van MCNH.