Kampioenen ONK motocross solo 2015 bekend


KNMV - 12 oktober, 2015

Het bleef lang spannend in Mill alvorens tijdens de laatste ONK motocross van het seizoen de laatste kampioen bekend was. De zon was al aan de horizon verdwenen toen William Saris uit Bakel door zijn supporters als MX1-kampioen kon worden toegejuicht. Eerder waren Damon Graulus (MX2), Conrad Mewse (125cc) en Rick Elzinga (85) reeds als de nieuwe crosskampioenen 2015 over de streep gekomen.

MX2

In de MX2-klasse begonnen de Belg Damon Graulus en de Veghelse crosser Lars van Berkel met een verschil van 10 punten aan de finale. De puntenstand was in het voordeel van de Belg maar na een dijk van een wedstrijd, waarin Van Berkel tweede werd achter de Fin Harri Kulas, slonk de achterstand van Van Berkel tot acht punten. Er was nog steeds hoop voor de Nederlander op zijn tweede titel  (hij werd eerder al eens 85cc kampioen) maar die hoop vervloog na een val kort na de tweede start. Dat Van Berkel uit het goede crosshout is gesneden bewees hij door van de laatste naar de derde plaats terug te knokken maar dat was te weinig om Graulus van de ONK MX2-titel af te houden. Graulus werd tweede achter de onnavolgbare Kulas. Freek van der Vlist was twee keer de snelste starter maar zakte in de eerste manche ver terug. In de tweede manche ging het beter, werd hij vierde en veroverde daarmee de derde plaats in de ONK-eindstand. Hoe grillig het kampioenschap dit jaar verliep wordt duidelijk als je weet dat Davy Pootjes, die drie van de zes wedstrijden door een blessure heeft moeten missen, toch nog vijfde in de eindstand is geworden.

MX1

In de MX1 werd het nog net geen nachtwerk. De spanning was te snijden want koploper William Saris en tweede man Ceriel Klein Kromhof stonden voor aanvang slechts twee punten van elkaar. In de eerste manche was Kromhof de beste starter maar Saris reed sterker dan ooit tevoren.  Nooit eerder had hij zicht gehad op de ONK-titel maar nu zat het er in. Hij moest even op gang komen maar toen dat eenmaal gebeurde nam hij de leiding in handen en stond die niet meer af. Michel Hool was een goede buffer tussen hem en Kromhof die alles op alles zette om bij Saris in de buurt te blijven. Met z’n drieën streden ze wiel aan wiel maar Saris pakte de meeste punten. Met Kromhof als derde liep Saris vijf punten uit op Kromhof. Dat betekende dat Saris in de tweede manche de kat uit de boom kon kijken. De zenuwen van de twee titelkandidaten werden flink op de proef gesteld omdat na een tiental minuten wedstrijd de tweede manche werd afgevlagd. Er lag een gewonde rijder op de baan. Achteraf viel het allemaal mee maar de MX1-coureurs moesten opnieuw opstellen achter het starthek voor hun wedstrijd. Saris was veel minder goed weg dan Kromhof maar net als in de eerste manche moest Saris even op gang komen. Hij stoomde voorbij Kromhof en kreeg de leiding in handen. Toen even later Kromhof onderuit schoof was het voor Saris zaak om niks meer te forceren.  Hij liet zich voorbij rijden maar had aan een vierde plaats nog voldoende voor de eindzege en de titel in de MX1. Op het podium naast  Saris stonden de Belg Jeffrey de Wulf en de vooral in de tweede manche erg sterk rijdende Rick Satink. Een stevig balende Klein Kromhof werd in de tweede manche slechts achtste.

125cc

In het 125cc-kampioenschap ging de titel naar de Engelsman Conrad Mewse. Hij had in Mill genoeg aan een vierde en een tweede plaats voor de titel. De Belg Jago Geerts was in Mill de snelste. Hij won twee keer. Noud van Kraaij was met een tweede plaats (en derde in de eindstand) de beste Nederlander. De Belg Cyril Genot, voor aanvang nog kanshebber voor de titel, kwam in Mill met een derde en vierde plaats te kort.

85cc

In de 85cc kon Rick Elzinga de titel niet meer ontgaan. Een paar puntjes pakken in de eerste manche was voldoende om de titel veilig te stellen. Hij maakt zich dan ook niet al te druk en speelde met twee keer een tweede plaats op zeker. Raivo Dankers, die tijdens de ONK-wedstrijden vaak de pechduivel ontmoette, won beide manches in Mill. Hij werd nog derde in de eindstand. Loeka Thonies, twee keer derde in Mill, besloot het kampioenschap als tweede.  Elzinga, Thonies en Dankers zien we volgend seizoen terug op een 125cc machine.