Instructeurs opgeleid voor nieuwe VRO


KNMV - 26 oktober, 2015

Op het bondsbureau in Arnhem zijn de eerste instructeurs opgeleid voor een nieuwe voortgezette rijopleiding, de VRO Risico Bromfiets. Deze training is zoals de naam al doet vermoeden gebaseerd op de VRO Risico voor motoren en heeft als uiteindelijke doel om het aantal ongevallen met bromfietsen terug te dringen.

Uit ongevalscijfers van het CBS en gegevens van verzekeraars blijkt dat (snor)scooterrijders in verhouding tot andere vervoerswijzen veelvuldig bij een ongeval betrokken zijn. De gevolgen voor een scooterbestuurder zijn bij een ongeval veelal vrij ernstig. Naast het relatief hoge aantal (jonge) dodelijke slachtoffers is ook het aantal gewonden enorm hoog. Gevolg is enorme hoge maatschappelijke kosten en verzekeraars die soms hoge premies vragen om te voorkomen dat de schadelast de premie-inkomsten overstijgt.

Over de VRO Risico Bromfiets

De VRO Risico Bromfiets is een echte ‘doe cursus’ waarin de ervaringen van de cursisten in het verkeer, worden getoetst aan de kennis over risico’s, het eigen gedrag en dat van andere verkeersdeelnemers. Na een kort groepsgesprek volgt de praktijkrit die wordt gefilmd zodat verkeerssituaties achteraf geanalyseerd kunnen worden. Was er risico, moest ik daar iets mee doen en zo ja: wat?

Bedrijven

De VRO Risico Bromfiets is niet alleen geschikt voor particuliere bromfietsbestuurders, maar zeker ook voor medewerkers van ondernemingen die een bezorgservice met een (snor)scooter aanbieden. Door veiliger rijgedrag word de kans op ziekmelding kleiner en wordt de schadelast en uitval van voertuigen beperkt. Daarop kunnen waarschijnlijk de verzekeringspremies omlaag en krijgt de onderneming een positief imago.

Eerste cursus

Momenteel is nog niet bekend wanneer de eerste cursus voor particulieren plaats gaat vinden. Bedrijven kunnen voor meer informatie over de VRO Risico Bromfiets contact opnemen met de afdeling Rijopleidingen via 026-352 8531 of opleidingen@knmv.nl.