Europa: niet langer grens over op motor met aanhanger


KNMV - 22 oktober, 2015

Van de Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid te horen gekregen dat de 3e Europese Rijbewijsrichtlijn in Nederland niet goed geïmplementeerd is, waar het gaat om rijden op de motor met een aanhanger. Volgens ‘Brussel’ is grensoverschrijdend verkeer niet toegestaan en mag je op een motor met aanhanger alleen in eigen land rijden.

Deze regels voortvloeiend uit de ‘3e Rijbewijsrichtlijn’ gelden overal in Europa: officieel nergens mag je de grens over op een motor met een aanhangwagen. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu is het niet eens met deze uitleg van deze Europese regels, maar zal onder druk van Europa de regelgeving wel moeten aanpassen. In 2018 wordt de richtlijn geëvalueerd en kan Nederland voorstellen om het motorrijden met aanhanger door geheel Europa wel weer mogelijk te maken.

Tot die tijd heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de keuze tussen het invoeren van een algeheel verbod op het motorrijden met een aanhangwagen of het in ieder geval nog in eigen land toe te staan. Via het Motorplatform heeft ministerie laten weten dat het van plan is om voor het laatste te kiezen en dat het verwacht dat de nieuwe regelgeving in het voorjaar van 2016 klaar is. De exacte datum van de inwerkingtreding van de nieuwe regels wordt te zijner tijd nog bekend gemaakt. Het is onduidelijk of Nederlandse motorrijders tot die tijd nog wel de grens over mogen met een aanhangwagen.

KNMV Hoofd Verkeer en Opleidingen Arjan Everink is verbijsterd over de opstelling van de Europese Commissie: “Waarom mag je wel zonder een E-rijbewijs een lichte aanhanger achter een auto trekken en niet achter de motor? De lobby om dit wel te mogen is al ingezet door het ministerie, maar wanneer Nederland de wetgeving uit Brussel niet volgt dan krijgen we een boete.” Overigens is Nederland dit keer volgens Everink niet het ‘braafste jongetje van de klas’: “Er zijn zelfs al een aantal landen waar je helemaal niet meer met een aanhanger achter de motor mag rijden”. Op het vroegst kan Nederland het pas in 2018 weer mogelijk maken om wel op de motor met aanhanger de grens over te mogen. De KNMV blijft de ontwikkelingen op de voet volgen.