Wegracetalenten trainen op politiecircuit Lelystad


KNMV - 12 mei, 2015

De KNMV ondersteunt op diverse wijzen talentontwikkeling in de wegrace. In de afgelopen meivakantie werd er aan de (jeugd)rijders een unieke kans geboden: op drie verschillende dagen konden coureurs van respectievelijk de SOBW, de Moriwaki 250 Junior Cup en de KTM RC 390 Cup trainen op het oefencircuit van de politie in Lelystad.

Het was voor het eerst dat de coureurs op dit afwisselende circuit ten gast waren. KNMV-bondscoach Barry Veneman kreeg gedurende de trainingen in de meivakantie de hulp van onder meer BSB Moto3-coureur Scott Deroue en Red Bull Rookie en WK Junior Moto3-coureur Bo Bendsneyder.

Gripniveau

De SOBW-coureurs beten op 5 mei het spits af. Het 2,5 kilometer lange circuit werd eerst in segmenten gereden, later werd het volledige circuit gereden. Bondscoach Veneman is zeer te spreken over de lay-out: “Normaal vinden de SOBW-trainingen plaats op kartbanen. Hierdoor was het langgerekte circuit van Lelystad een fantastische afwisseling voor de rijders.” Volgens de bondscoach waren de coureurs ‘vol lof’ over het gripniveau en de hoogteverschillen op het circuit. Het weer werkte bovendien ook goed mee: op één bui na hebben de coureurs constant kunnen trainen.

‘Geweldige ervaring’

Een dag later was het de beurt aan de coureurs van de Junior Academy (Nederlandse deelnemers aan de Moriwaki 250 Junior Cup) en de talentenpoule. De rijders kregen een compleet programma voorgeschoteld. Er werd begonnen met een fysieke training waarbij gebruik werd gemaakt van het circuit en de obstakels op de trialbaan. En naast de praktijktraining op het asfalt werkten de jeugdige coureurs ook nog een offroadtraining af op tweetakt offroadmotoren. Een leerzame training. “Het voordeel is dat de rijders gelijk werken aan inzicht en motorgevoel. Met name het gas- en koppelingsgevoel is erg belangrijk op een tweetakt. Daarbij was het een echt behendigheidsparcours en niet zozeer een crossbaan. Aangezien veel rijders zijn opgegroeid met viertakt motoren was het een geweldige ervaring voor ze”, aldus Barry Veneman. Ook kregen de rijders nog een mediatraining.

Afwisselende groep

De afwisselende groep van KTM RC 390 Cup-coureurs, jong en oud, besloten op zaterdag 9 mei de trainingsweek op Lelystad. Ook voor hen was er eerst een fysieke training, waarna men vervolgens het uitdagende en technische circuit op de motoren konden verkennen. De dag werd besloten met een offroadtraining op een aantal nieuwe KTM Free Ride elektrische motoren.

Al met al was een drukke week waarbij de bondscoach bovendien ook nog een tweetal dagen lesgaf aan pocketbikecoureurs op de TT Junior Track. Van klagen is echter geen sprake, van enthousiasme wel. Veneman: “We kijken terug op zeer positieve trainingen waarbij we voor de jeugd en opleiding een unieke locatie konden gebruiken!”