Rijkswaterstaat schrapt bitumen naadbeschermers


KNMV - 06 mei, 2015

Ze kunnen bij regen niet alleen als spookmarkering worden waargenomen, maar kunnen dan ook glad worden: de bitumen naadbescherming die Rijkswaterstaat tot voor kort gebruikte om de verbinding (naad) tussen twee aangrenzende stroken asfalt te beschermen. Na een uitgeschreven prijsvraag zijn er nu vijf alternatieven gevonden die al op enkele plekken zijn gebruikt, zoals in de A73 tussen Venlo en Maastricht.

Verbinding tussen oud en nieuw

De rechterrijstrook slijt sneller omdat er meer verkeer over rijdt. In het kader van levensduurverlengend onderhoud brengt Rijkswaterstaat op veel plaatsen nieuw zeer open asfaltbeton (zoab) aan. De verbinding (naad) tussen 2 aangrenzende stroken zoab, vooral tussen oud en nieuw zoab, vormt een zwakke schakel in de weg. Om openstaande naden en materiaalverlies te voorkomen, worden er naadbeschermers aangebracht.

De ‚oude’ bitumen naadbeschermers hadden enkele nadelen. Adviseur asfalt bij Rijkswaterstaat Jan Voskuilen legt uit: ‚Ze zijn vaak als glimmende streep zichtbaar. Bij neerslag kan dit tot verwarring leiden, omdat weggebruikers de streep als spookmarkering kunnen ervaren. Ook kan de naadbeschermer glad worden, wat vooral voor motorrijders gevaarlijk is.’

Prijsvraag

Rijkswaterstaat schreef daarom in 2013 een prijsvraag uit. Doel was het ontwikkelen van een veilige naadbeschermer die stroef is en blijft, de waterafvoer niet blokkeert en die niet glimt en dus ook niet of nauwelijks zichtbaar is. Vier bedrijven presenteerden vijf alternatieven die zijn uitgetest in het laboratorium en op een proefvlak in de A59 bij Waalwijk. Voskuilen is blij met de uitkomst: „Dankzij deze prijsvraag zijn ook andere aannemers wakker geschud: naadbeschermers moeten stroef zijn en dat ook blijven. Daar moeten we alert op zijn.”