Spannende kwalificaties op 2e dag KNMV Wegracetraining


KNMV - 27 maart, 2015

Terwijl de Superbikes hoorbaar voorbij vliegen over het Spaanse asfalt, praat de KNMV-bondscoach ons bij over dag 2 van de KNMV Wegracetraining in een zonnig Cartagena.

Barry Veneman: „Het gaat vandaag top! We hebben goed weer en het is nu tussen de 15 en 20 graden. Op dit moment zijn we bezig met de kwalificaties van de KTM Cup. De eerste is net afgelopen en we hadden zes man binnen een seconde!” De coach vertelt dat er weinig crashes zijn en dat er ook weinig technische mankementen aan de motoren zijn. Wel zo fijn op een dag dat de coureurs van het Oostenrijkse merk twee kwalifcatietrainigen en twee vrije trainingen afwerken.

Maatwerk

Natuurlijk is er ook baantijd voor de Moto3-coureurs, en de Supersport- en Superbike-rijders. „In tegenstelling tot gisteren kunnen de Moto3-jongens nu meer doen. Samen met Scott Deroue leveren we per rijder maatwerk dat wordt aangepast op het niveau en de motor. We kijken daarbij naar de zwakke en positieve punten: positieve punten benadruk je en aan de zwakke punten werk je”, aldus Veneman. Daarbij let de bondscoach er goed op dat een coureur niet aan de verleiding toegeeft om uitsluitend zijn kwaliteiten nog verder aan te scherpen. De bondscoach legt uit: „Voor je opleiding is het niet interessant dat je met het mes tussen de tanden één ronde heel erg hard kunt rijden. Eerst moet je verbetering toepassen, dan pas kun je beter rijden.”

En rijden, dat doen de deelnemers aan de KNMV Wegracetraining veel. Heel erg veel. Veneman: „We rijden langere sessies, vier a vijf trainingen van 45 of 50 minuten. Dat is makkelijker om mee te werken als je veel wil testen. Op dit circuit heb je daarvoor de ruimte en daarbij is het fijn dat we zelf kunnen bepalen hoe de dag eruit ziet.”

Toni Finsterbusch

De ruimte en flexibiliteit trokken ook vandaag weer toppers aan. Zo trainde ex-WK Moto3-coureur Toni Finsterbusch mee. En ook morgen melden zich waarschijnlijk weer nieuwe coureurs. Daarbij hoopt Barry Veneman op iets minder wind, aangezien de Moto3-coureurs daar snel last van hebben. En verder zijn er weinig bijzonderheden te melden vanuit Zuid-Spanje. „Er wordt vandaag scherper gereden en het ziet er mooi uit allemaal”, zo besluit KNMV-bondscoach wegrace Barry Veneman tot slot.

Foto’s

Bekijk op de KNMV Facebook-pagina de foto’s van dag 1 en dag 2.