Tips voor motorrijden met warm weer


KNMV - 01 juli, 2015

Vaak wordt gedacht dat motorrijders zitten te wachten op mooi weer. Iets dat zeker niet onwaar is, maar met temperaturen boven de 30 graden Celsius kan het gevaarlijk worden. Wil je toch graag motorrijden? Let dan op onderstaande tips.

  • Probeer een route te kiezen waarbij je kan blijven rijden. Dus geen route met bijvoorbeeld veel verkeerslichten of druk stadsverkeer. Vooral oververhitting kan snel ontstaan als je bijvoorbeeld lang voor een verkeerslicht moet staan in je volledige motoroutfit.
  • Volledige outfit? Het is misschien verleidelijk om zonder speciale motorkleding op de motor te stappen. Sta even stil bij de mogelijke risico’s en gevolgen van een dergelijk besluit en maak dan je keuze. Wellicht is een speciaal doorwaaipak, waarbij de wind door de stof heengaat, een goed alternatief. Daarnaast zijn er bij diverse motorzaken speciale koelvesten voor motorrijders te koop.
  • Geen koelvest? Stop dan een coldpack mee in je rugbeschermervak. Zorg dat die niet bevroren is, maar goed gekoeld is dit heerlijk. Je kunt er ook aan denken om met een nat t-shirt of een natte buff te rijden.
  • Neem bij lange afstanden vaker een korte pauze om iets te drinken of draag een rugzak met een waterreservoir zodat je tijdens het rijden kunt drinken.
  • Zorg voor een goede oogbescherming als je met het helmvizier open of zelfs zonder vizier rijdt.
  • Is het toch nog steeds te warm? Overweeg dan alternatief vervoer, de schaduw of het zwembad.

Geef je tips door

Wij zijn benieuwd naar hoe jij koel blijft op de motor. Post je tips op onze Facebookpagina!