Walkner verrast in derde etappe Dakar


KNMV - 07 januari, 2015

De uit Oostenrijk afkomstige Matthias Walkner, uitkomend voor KTM, heeft voor een verrassing gezorgd door de derde etappe op zijn naam te schrijven. De 220 kilometer lange proef voerde naar Chilecito. Marc Coma werd op 40 seconden achterstand tweede en Joan Barreda werd derde. Hans Vogels was opnieuw de beste Nederlander, hij reed naar de 22e positie.

Aanvankelijk had Hans Vogels het idee dat er nog wel meer in de derde etappe had gezeten dan de 22ste plaats. Maar na het bekijken van de uitslagen en klassementen constateerde hij dat hij heel tevreden mocht zijn met het resultaat. “Dertien minuten op de winnaar, 21ste in het klassement, met nog een paar indrukwekkende namen achter me. Daar ben ik heel content mee.”

Bijkomen

Frans Verhoeven gebruikte de derde etappe om een beetje bij te komen van de intensieve proef de dag ervoor. De Yamaha-coureur koos ervoor om behoudend te rijden en kwam als 32e aan in Chilecito. De proef van 220 kilometer was niet overdreven moeilijk, maar in de tweede helft moesten de motorrijders toch flink aan de bak met een zeer technisch stuk vol stenen die verborgen lagen om een laag feshfesh. Frans Verhoeven zag een andere motorrijder een flinke smak maken op de rotsen en koos ervoor op safe te gaan. “Ik heb vandaag een Henk Knuimannetje gedaan,” grinnikte Verhoeven. “Laat een ander de fouten maar maken. Heel blijven en de Yamaha heel houden was de prioriteit vandaag.”

Jurgen van den Goorbergh had naar eigen zeggen een goede dag, hij werd derde Nederlander met de 46e plaats. „Heb een goede dag gehad vandaag; het was een proef met veel afwisseling: modder, water, rotsen, hoogteverschillen etc.. Ben niet gecrasht, maar heb wel een paar momentjes gehad”, zo liet de coureur via Twitter weten.

Zwarte schaduw

De Dakar-karavaan kreeg ook nog zwaar nieuws te verwerken. Motorcoureur Michal Hernik kwam om het leven. De Poolse KTM-rijder werd liggend naast zijn motor aangetroffen, hij was toen al niet meer in leven. Het is nog niet duidelijk waardoor Hernik is overleden. RTL GP meldt dat zijn lichaam geen tekenen vertoonde die op een ongeval duiden. Michal Hernik was aan zijn eerste editie van Le Dakar bezig en stond 84e in het algemeen klassement.

Tussenstand

1. Barreda Bort
2. Goncalves
3. Walkner
4. Coma
5. Faria
6. Price
7. Viladoms
8. Israel Esquerre
9. Rodrigues
10. Pedrero Garcia

21. Vogels
28. Verhoeven
41. Van den Goorbergh
52. Van Gerven
65. Martens, Sjaak (#84)
91. Van Heertum
92. Nijen Twilhaar
93. Martens (#158)
94. Van Heertum
96. Schellekens
100. Van Bergeijk
110. Riezebos
111. Van Daele
124. Klomp
126. Senn Van Basel