Vogels en Verhoeven schitteren in elfde etappe


KNMV - 16 januari, 2015

In de elfde etappe van Le Dakar was er een glansrol weggelegd voor zowel Hans Vogels als Frans Verhoeven. De Nederlandse coureurs eindigden in eerste instantie als 11e en 12e, maar schoven door tijdstraffen van coureurs als gevolg van blokwissels op naar de 8e en 9e plaats. Ook de als eerste gefinishte Joan Barreda Bort had zijn blok gewisseld en kreeg daarom een tijdstraf waarmee hij terugzakte naar de 40e positie. De etappewinst ging daarmee naar Ivan Jakes.

In het tussenklassement is het nog altijd KTM-coureur Marc Coma die aan de leiding gaat. Hij verdedigt een voorsprong van iets meer dan vijf minuten op de nummer twee, Honda-rijder Paolo Goncalves.

Nu het einde in zicht komt, zou Hans Vogels het liefst plankgas naar Buenos Aires rijden. „Ik zit in een heerlijke flow. Morgen (vandaag, red.) is nog wel een lange dag van meer dan 1000 kilometer, maar dat is vooral verbinding. Ik heb gehoord dat dat we de motoren in de truck mogen zetten. Dat zou wel fijn zijn. De proeven stellen niet meer zo heel veel voor. Ik ga gewoon nog twee dagen lekker rijden en niks riskeren en dan is het goed mogelijk dat ik die elfde plaats in het klassement vasthoud tot het podium.”

Verhoeven was op het bivak op het racecircuit van Termas de Rio Hondo een meer dan tevreden man. De 357 kilometer lange special was hem op het lijf geschreven. En de Yamaha-coureur maakte gebruik van de kennis dat een aantal klassementsrijders motorblokken hadden gewisseld. Frans Verhoeven: „Ik heb genoten. Ik had meteen een goed ritme te pakken en had al snel Planet, De Azevedo en nog twee man ingehaald. (…) In het algemeen klassement ben ik mooi opgeklommen naar de zestiende plaats. Daarmee ben ik dik tevreden.” Kistrijder Jurgen van den Goorbergh was opnieuw de derde Nederlander die over de streep kwam, hij werd knap 23e.

Algemeen klassement

1. Coma
2. Goncalves
3. Price
4. Quintanilla
5. Svitko
6. Faria
7. Casteu
8. Sanz Pla-Giribert
9. Jakes
10. Pain
11. Vogels

16. Verhoeven
32. Van den Goorbergh
48. Van Heertum
56. Riezebos
64. Van Daele
66. Van Heertum
68. Nijen Twilhaar
71. Schellekens
72. Klomp