Verhoeven is bezig aan laatste Dakar


KNMV - 14 januari, 2015

Frans Verhoeven rijdt dit jaar zijn laatste Dakar als coureur. De Yamaha-rijder maakte dat gisteren bekend na afloop van de negende etappe die gewonnen werd door Rodrigues. Volgens Verhoeven, die gisteren de 33e tijd noteerde, wordt het tijd voor de jonge garde.

„Met ondersteuning van Yamaha Motor Nederland blijf ik wel zeer nauw betrokken bij de Dakar, maar ik begin nu echt te voelen dat de jaren gaan tellen. Dat neemt niet weg dat ik met een goed resultaat afscheid wil nemen als coureur. Dat is op dit moment het belangrijkste.”

In 2005 maakte Verhoeven zijn debuut in de Dakar Rally, ook op Yamaha. In zijn negen voorgaande deelnames behaalde hij vijf etappezeges en finishte hij twee keer in de top 10. Liefst had hij dat in zijn tiende Dakar herhaald. “Ik had vooraf al min of meer de beslissing genomen dat dit mijn laatste zou zijn,” vertelt de 48-jarige Verhoeven. “Ik had nog wel een kleine slag om de arm gehouden, maar ik voel nu toch echt wat het vergt om iedere dag op het scherp van de snede te rijden. Ik wil nu nog zo goed mogelijk finishen.”

Coma doet goede zaken

De 450 kilometer lange proef voerde van Iquique naar Calama. KTM-rijder Marc Coma deed goede zaken en behield met de derde plaats de leiding in het algemeen klassement. Honda-coureur Goncalves, na de desastreuze 8e etappe nog de enige troef voor Honda in het klassement, werd tweede en behoudt daarmee zijn tweede plaats in de tussenstand.

Ruige piste

Hans Vogels mocht gisteren als achtste van start. Hij ondervond al snel dat zo ver vooraan starten nog niet zo eenvoudig is: “Er staan nog amper sporen, dus je hebt weinig referentie en geen extra bevestiging van het roadbook.” Een paar navigatiefoutjes en de ruige, kapotgereden piste maakten het Vogels niet gemakkelijk. Het resultaat (15e in de proef en 11e algemeen) viel hem alleszins mee. Jurgen van den Goorbergh eindigde als 33e. Husaberg-rijder Henno van Bergeijk is niet van start gegaan in de 9e etappe als gevolg van grote problemen aan zijn motor en is daarmee de zevende Nederlandse motorrijder die Le Dakar moet verlaten.

Tussenstand

1. Coma
2. Goncalves
3. Quintanilla
4. Price
5. Svitko
6. Casteu
7. Faria
8. Sanz Pla-Giribert
9. Jakes
10. Pain
11. Vogels

19. Verhoeven
36. Van den Goorbergh
55. Van Heertum
66. Riezebos
71. Van Heertum
74. Nijen Twilhaar
76. Van Daele
80. Schellekens
82. Klomp