Van Pelt moet opgeven in tweede Dakar-etappe


KNMV - 06 januari, 2015

De omstandigheden in de tweede Dakar-etappe waren loodzwaar. Temperaturen van meer dan 50 graden Celsius dwongen Robert van Pelt tot opgave. De Yamaha-coureur moest met uitdrogings- en overhittingsverschijnselen per helikopter worden afgevoerd. Hans Vogels reed naar een 23e plaats en was daarmee beste Nederlander. Honda-coureur Joan Barreda Bort pakte de etappewinst.

In de diverse nieuwsbrieven spreken de Nederlandse coureurs van ‚extreme omstandigheden’. De organisatie besloot zelfs om de proef voor een groot deel van de motorrijders met 100 kilometer in te korten. Diverse motorrijders werden via de weg naar het bivak in San Juan gestuurd. De belangrijkste reden voor de neutralisatie was dat een motorrijder werd aangereden door een auto. Het snelheidsverschil tussen de achterhoede van de motoren en de top van de auto’s is groot. Daardoor ontstonden in het stof gevaarlijke situaties. Bovendien begon de hitte juist de langzamere motorrijders parten te spelen. Vanaf de tankstop op ruim 100 kilometer voor de finish werden de motorrijders daarom naar de weg gestuurd.

Hans Vogels reed wel de volledige proef en dankte dat naar eigen zeggen aan een uitstekende conditie. „Echt loodzwaar. Bij de finish lagen ze allemaal op apegapen. De één op een bedje, de ander aan het infuus.” Frans Verhoeven, 29e, onderschrijft de ervaringen van zijn concurrent. „Ze hebben ons systematisch willen breken”, aldus de Yamaha-coureur. In deze etappe moest je niet alleen fysiek topfit zijn, maar ook mentaal ijzersterk, oordeelde Verhoeven. “Ben je dat niet, dan ga je er aan onderdoor. Zo’n proef was het. Je moest de kracht hebben om een tandje terug te zetten en het ritme te zoeken waarmee je de finish kon halen. Ik dacht even dat het misschien aan de leeftijd lag, dat ik zo kapot ging, maar iedereen is compleet uitgewoond. Zelfs de topcoureurs hadden de grootste moeite.”

Van die topcoureurs bleek Joan Barreda Bort de sterkste. Niet alleen won hij de etappe, ook nam hij de leiding over in het algemeen klassement. Honda-teamgenoot Paulo Goncalves werd net zoals in de eerste etappe tweede en KTM-rijder Ruben Faria kwam als derde over de streep, met iets minder dan 10 minuten achterstand op Barreda.

Tussenstand:

1. Barreda Bort
2. Goncalves
3. Fabria
4. Viladoms
5. Price
6. Coma
7. Walkner
8. Rodrigues
10. Pedrero Garcia

23. Vogels
30. Verhoeven
45. Van den Goorbergh
53. Van Gerven
66. Martens
91. Nijen Twilhaar
97. Van Heertum
98. Martens
99. Van Heertum
100. Schellekens
101. Van Bergeijk
124. Van Daele
125. Senn Van Basel
128. Klomp