Negeren rood kruis boven weg strenger bestraft

Weggebruikers die een rood kruis boven de snelweg negeren, worden sinds 1 januari 2015 strenger bestraft. Overtreders kunnen nu zelfs voor de rechter worden gedaagd. Dit kan omdat het negeren van een rood kruis is aangemerkt als hufterfeit en een dergelijk feit wordt via het strafrecht afgehandeld.
Wie voor de eerste keer wordt aangehouden krijgt een boete van 230 euro. Weggebruikers die vaker in de fout gaan, moeten voor de strafrechter verschijnen.
Minister Schultz van Haegen neemt maatregelen op verzoek van de Tweede Kamer om de veiligheid van wegwerkers, hulpverleners en weginspecteurs te vergroten. Een paar minuten sneller thuis kan nooit een reden zijn om een rood kruis te negeren, aldus de minister van Infrastructuur en Milieu. Afgelopen jaar gebeurden er regelmatig ongelukken doordat weggebruikers het rode kruis negeerden. Zo kwam in oktober nog een wegwerker op de A12 bij Woerden om het leven doordat een vrachtwagenchauffeur zich van een rood kruis niks had aangetrokken en vervolgens tegen een afzetrand botste.
Intensievere handhaving
De Nationale Politie zal intensiever gaan handhaven op het negeren van het rode kruis. Ook zullen er meer controles zijn op de maximumsnelheid bij wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat zal bovendien langs trajecten waar regelmatig rode kruizen genegeerd worden, borden plaatsen met daarop een boodschap die onwenselijk gedrag van weggebruikers moet tegengaan. De genoemde maatregelen vullen bestaande maatregelen aan, zoals rijbaanafscheidingen, botsabsorbers en pijlwagens die wegwerkers moeten beschermen tegen ongevallen.
Daarnaast loopt er momenteel een experiment in de regio Rotterdam waarbij weginspecteurs van Rijkswaterstaat als BOA (Bijzonder Opsporings Ambtenaar) de bevoegdheid hebben gekregen om weggebruikers die het rode kruis negeren of onwenselijk gebruik maken van de vluchtstrook aan te houden.