Marc Coma valt aan en wint vijfde etappe


KNMV - 09 januari, 2015

Red Bull KTM-coureur Marc Coma ging in de vijfde etappe van Dakar in de aanval en pakte zijn eerste dagzege van Le Dakar 2015. In de 458 km lange proef verkleinde de coureur het gat tussen hem en de als tweede gefinishte en nog altijd klassementsleider Joan Barreda (Honda) met twee minuten.

De proef bleek een bijzonder gevaarlijke. Hans Vogels kwam opnieuw tot de conclusie dat Chili, als het op de Dakar Rally aankomt, hem bijzonder tegenstaat. „Niks dan knippen, gaten, haakse kanten, stenen, feshfesh en andere rotzooi. Echt niks leuks aan.” Zelfs etappewinnaar Coma maakte er eeen opmerking over en noemde de proef ‚very tricky’ en ‚very tough’ vanwege de talloze stenen, verstopt onder de feshfesh. Ondanks de ergernis finishte KTM-rijder Vogels als 25e en daarmee wederom als beste Nederlander.

Andere Nederlandse coureurs

Frans Verhoeven werd 30e en kon naar eigen zeggen niets anders dan daarmee genoegen nemen. Kistrijder Jurgen Van den Goorbergh kende een intensieve dag en gaf aan uit te kijken naar de rustdag, hij finishte de vijfde etappe als 49e en werd daarmee de derde Nederlander die over de streep kwam. Voor Humprhey Senn van Basel zit Le Dakar 2015 erop. Hij kwam op slechts 8 kilometer van de finish zonder benzine te staan en kon niet op tijd binnen komen.

Bij de quads moest Kees Koolen opgeven vanwege technische problemen (gebroken krukas).

Tussenstand

1. Barreda Bort
2. Coma
3. Goncalves
4. Quintanilla
5. Viladoms
6. Faria
7. Walkner
8. Price
9. Svitko
10. Rodrigues

22. Vogels
26. Verhoeven
42. Van den Goorbergh
48. Van Gerven
58. Martens
80. Van Heertum, Melchior
86. Van Bergeijk
87. Van Heertum, Caspar
90. Schellekens
95. Riezebos
96. Nijen Twilhaar
100. Van Daele
110. Klomp