’Magic Michael’ schittert op motorgala


KNMV - 11 januari, 2015

Een grote verrassing was het misschien niet voor iedereen, maar het ‘moment suprême’ in de Amphion Schouwburg in Doetinchem was er niet minder mooi om. Michael van der Mark heeft op het KNMV Motorsportgala de Hans de Beaufortbeker ontvangen, de hoogste onderscheiding in de motorwereld.

De 22-jarige Rotterdammer behaalde in 2014 de wereldtitel in de Supersportklasse en hij was daarmee de eerste Nederlander die na veertig jaar (Henk van Kessel, 50cc in 1974) weer een mondiale wegracetitel in een soloklase wist te veroveren.

Toch wilde de overkoepelende motorbond KNMV benadrukken dat het ambassadeurschap voor de motorsport bij deze ereprijs minstens zo zwaar telt als de sportieve prestaties op de internationale circuits. In dat opzicht voldoet ‘Magic Michael’ zoals zijn geuzennaam luidt, zeker aan de verwachtingen. De Rotterdammer is zeer verguld met het winnen van de Hans de Beaufortbeker. Michael: “Het is natuurlijk geweldig als je ziet welke mensen hem al gewonnen hebben en om dan dit jaar te worden uitgekozen is helemaal speciaal. Jaren geleden won ik de Ben Majoor Trofee en nu de Hans de Beaufort: het klopt dat ze toen hebben in gezien dat ik echt talent heb.”

De Ben Majoor Trofee, voor jong racetalent, werd toegekend aan Jarno de Vries. De 14-jarige coureur uit Jubbega maakte veel indruk op de gras- en speedwaybanen in  binnen- en buitenland. Zo behaalde de jonge Fries de Europese titel in de 125cc klasse en werd hij vierde in de WK Youth Cup Grasstrack. In 2011 eindigde Jarno als vicekampioen van Nederland in de 125cc Specialklasse.

Tot de bijzondere prijzen behoort ‘Het Motorsporthart’, bestemd voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de sport verdienstelijk hebben gemaakt. De winnaar werd Hennie Wullink uit Harfsen die zich vele jaren belangeloos voor de endurosport heeft ingezet. Zo is hij een van de drijvende krachten achter de Promotie Groep Dutch Enduro.

De Baansporttrofee werd toegekend aan de Stichting MC Annen die in het Drentse Brinkdorp een oude traditie van grasbaanraces in ere heeft hersteld. Met name de enthousiaste wijze waarop de vrijwilligers de sport op laagdrempelige wijze aan een breed publiek weten te presenteren verdient alle lof.

Foto’s

Op de KNMV Facebookpagina is een uitgebreid fotoalbum te vinden.