Le Dakar van start


KNMV - 05 januari, 2015

Op 4 januari is in Buenos Aires de rally Le Dakar, met een lengte van 9.000 km, van start gegaan. In het deelnemersveld bevinden zich 17 Nederlandse motorrijders.

Het was de Engelsman Sam Sunderland die de eerste etappe op zijn naam bracht door met een minimaal verschil van vijf seconden de Portugees Paolo Gonçalves voor te blijven. Marc Coma, een van de favorieten voor de eindzege, finishte als derde voor Joan Barreda. Frans Verhoeven leek met een 19e plaats in eerste instantie de beste Nederlander, maar na vijf minuten tijdstraf zakte hij naar plaats 37 en was Hans Vogels de beste Nederlander (35). Resultaten van de andere Nederlanders: Robert van Pelt (46), Jan van Gerven (63), Sjaak Martens (67) en Jurgen van den Goorbergh (68).

De eerste etappe, met een klassementsproef van 175 kilometer, was niet al te moeilijk maar wel heel snel. Met de 19de tijd was Frans Verhoeven niet ontevreden. “In het begin was ik wat onzeker vanwege die snelheden. Ik heb een top van 165 kilometer per uur gehaald. Maar met links en rechts waterspoortjes, voelde ik me niet helemaal zeker. Na een kwart van de proef was dat wel over en had ik het ritme te pakken”, aldus Verhoeven. Na de proef volgde nog een verbinding van dik 500 kilometer naar het bivak en dat was even doorbijten.

Vandaag trekt de karavaan verder westwaards in Argentinië met de etappe van Villa Carlos Paz naar San Juan. In etappe zit een proef met meer dan 500 km lengte, waardoor het klassement stevig opgeschud zal worden.