Internationale MX-selectie op trainingsstage in Spanje


KNMV - 21 januari, 2015

De KNMV Internationale Selectie bereidt zich in de maanden januari en februari in Spanje voor op het nieuwe motocross-seizoen. De eerste trainingsstage in de omgeving van Sant Feliu de Guixols is inmiddels achter de rug. Bondscoach Marcel Hartman blikt tevreden terug.

“De eerste stage is dankzij de goede samenwerking tussen alle personen, het goede weer en de inzet van coureurs prima verlopen. Ook het materiaal heeft zich goed gehouden en we hebben weinig valpartijen gehad”, aldus de bondscoach. Over een week vertrekt hij opnieuw naar Spanje voor de tweede stageperiode.

Tijdens de eerste stageperiode in Noord-Spanje hebben de selectierijders aan zowel techniek, zoals het aanremmen van bochten en zitpositie, als ook aan het duurvermogen gewerkt. De heats werden daarbij steeds langer: van 15 minuten + 2 rondes, naar uiteindelijk 30 minuten + 2 rondes. De tweede stage gooit daar nog een schepje bovenop. Hartman: “In de tweede stage gaan we naar het wedstrijdformat toe met dubbele heats. We doen dan echt een complete wedstrijdsimulatie met ook een tijdtraining, kwalificatie en uiteindelijk de wedstrijd).”

De selectierijders trainen met temperaturen van tussen de 10 en 15 graden op verschillende circuits. Belangrijk, want ‘elk circuit heeft zijn eigen karakter’, aldus Marcel Hartman. Op de rustdag prepareerden de meegereisde monteurs de motoren van de rijders en was er tijd voor een ‘lichte fysieke training’, yoga, het maken van huiswerk en het analyseren van videobeelden van de trainingen. Bondscoach Hartman: “Daarmee kunnen we aan de selectierijders laten zien waar de sterke en zwakke punten van hen zitten, zodat ze een beeld bij zichzelf krijgen. Bovendien kun je later met beelden weer laten zien of en hoe het is verbeterd.”

Op 28 januari begint de tweede stageperiode van de Internationale Selectie motocross van de KNMV.