Bijltjesdag Dakar: Coma neemt leiding over van Barreda


KNMV - 13 januari, 2015

De achtste etappe van de Dakar 2015 werd een bijltjesdag. Het zout van de zoutvlakte Salar de Uyuni in Bolivia in combinatie met de regen en kou werd veel motoren en hun rijders teveel. KTM-rijder Marc Coma profiteerde, werd 9e in de etappe en nam daarmee de leiding over van Joan Barreda die, gesleept door teamgenoot Jeremias Israel, pas als 80e over de finish kwam.

Een bijzondere prestatie was er ook nog voor Honda-fabriekscoureur Laia Sanz, een van de weinige vrouwen in de Dakar. Ze pakte een historische vijfde plaats. Nog nooit bereikte een vrouw een hogere positie in een Dakar-etappe. Honda-teamgenoot Paulo Goncalves finishte 15e en klimt daarmee naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Nederlandse coureurs

Hans Vogels moest flink afzien in de tot 416 kilometer ingekorte proef. De zoutvlakte van Uyuni was niet moeilijk, maar de omstandigheden wel. De motorrijders vertrokken bij een temperatuur van slechts 2 graden Celsius. In het opspattende water op het meer werd alles en iedereen zeiknat. „Ik had geen regenpak bij me, niks,” vertelt Vogels aan de finish in Inquique.”Het was koud! Maar wat erger was: mijn motor! Dat zout koekt alles dicht. Ik dacht: O, help, alles gaat kapot.” Bij tientallen rijders was dat ook het geval. Vogels bedacht een slimme oplossing; hij pakte een flesje water en prikte er gaatjes in zodat hij een spray had waarmee hij het zout van zijn motor ‚zo goed en zo kwaad als het kon’ wegspoelde. In de modder in de bergen sloeg Vogels zijn slag en haalt de ene naar de andere coureur in, waaronder mannen zoals viervoudig Dakarwinnaar Marc Coma en Ruben Faria, de nummer 2 van 2013. Vogels kwam als achtste over de finish en is in het algemeen klassement naar de twaalfde plaats gestegen.

Frans Verhoeven profiteerde ook van de zware omstandigheden en finisthe als 14e. De Yamaha-coureur kon zich niet herinneren een zwaardere Dakar te hebben gereden dan deze – en dan moeten er nog vijf etappes komen. „Dag 2 was extreem heet, vandaag was extreem nat en koud (…). Voor mij is opnieuw gebleken dat ik het van dagen als deze, en dan vooral marathonetappes, moet hebben.” Voor Sjaak Martens eiste het zout zijn tol. Uiteindelijk heeft hij moeten opgeven.

Tussenstand

1. Coma
2. Goncalves
3. Quintanilla
4. Price
5. Svitko
6. Faria
7. Duclos
8. Casteau
9. Sanz Pla-Giribert
10. Jakes

12. Vogels
17. Verhoeven
37. Van den Goorbergh
58. Van Heertum
62. Riezebos
66. Van Heertum
72. Nijen Twilhaar
79. Komp