Barreda wint opnieuw en verstevigt leiding


KNMV - 08 januari, 2015

Honda-fabriekscoureur Joan Barreda heeft de vierde etappe in Le Dakar gewonnen. Barreda trok in de 315 km lange proef van Chilecito naar Copiapo lange tijd op met KTM-rijder Marc Coma, maar wist hem uiteindelijk voor te blijven.

De motorrijders kregen eerst een lange ‚liaison’, een verbindingsetappe, van 600 km over de Andes voor de kiezen. Vanaf Chilecito ging het naar de Atacama-woestijn met zijn imponerende zandduinen. Barreda vertrok twee minuten later dan Coma, maar al snel trokken de twee samen op en lieten ze debutant Walkner  snel achter zich. Uiteindelijk pakte Barreda een voorsprong van net geen twee minuten op Marc Coma. In het tussenklassement heeft de Honda-motorrijder nu een voorsprong van +12.49 minuten op zijn naaste rivaal Coma.

Nederlandse coureurs

Bij de Nederlandse coureurs was KTM-rijder Hans Vogels opnieuw de beste. In de special ging hij samen met Olivier Pain, de nummer 3 van het klassement, van start. En dat leverde veel stof op voor Vogels. Pas bij de tankstop op 187 km keerde het goede gevoel weer terug en ging het voor heem ‚als een tierelier’, met een 19e plaats als gevolg. In het algemeen klassement bezet de coureur van HSF Logistics nu de 22e plaats. Frans Verhoeven voelde zich thuis in de duinen van de Atacama-woestijn. „Een fantastisch stuk duinen. Je moest goed navigeren. Er stonden duizenden sporen en het was niet te zien welke je moest hebben. Ik heb heel correct gereden (…). Dankzij die duinen en het goede navigatiewerk heb ik uiteindelijk toch wel genoten van de dag.” Een dag die de Yamaha-rijder een 29e plaats opleverde. Jurgen van den Goorbergh kwam op P48 als derde Nederlander over de streep. Iets wat niet gold voor Guillaume Martens. Hij moest in de vierde etappe met een gebroken schouder als gevolg van een valpartij de strijd staken.

Tussenklassement:

1. Barreda Bort
2. Coma
3. Goncalves
4. Faria
5. Viladoms
6. Quintanilla
7. Price
8. Walkner
9. Duclos
10. Rodrigues

22. Vogels
28. Verhoeven
42. Van den Goorbergh
49. Van Gerven
60. Martens
86. Van Heertum, Sjors
90. Van Heertum, Caspar
91. Schellekens
92. Van Bergeijk
98. Nijen Twilhaar
99. Riezenbos
102. Van Daele
114. Klomp