Zijspan? Check je registratie bij de RDW


KNMV - 05 februari, 2015

Bezit jij een motor met zijspan? Check dan op de RDW-website of jouw combinatie wel correct geregistreerd staat.

Volgens Europese regels moeten zijspanmotoren als voertuigcategorie L4e in het kentekenregister staan. Sommige zijspannen staan echter als L3e geregistreerd: de categorie voor tweewielige motoren, zo liet de RDW in een nieuwsbericht weten.

Op de website van de RDW kun je door het invoeren van het kenteken eenvoudig controleren of jouw zijspan correct geregistreerd staat. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om de registratie aan te passen. Een verkeerde registratie kan gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland).

Administratief aanpassen of herkeuren

Motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).

Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, deze moet de voertuigeigenaar laten keuren bij het RDW Testcentrum in Lelystad.  Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

Update 16 feb: motoren met afkoppelbaar zijspan

De KNMV ontving diverse vragen hoe het zit als je zijspan afkoppelbaar is. In een dergelijk geval kan de motor zowel in de L4e- (zijspan) als de L3e (motor)-categorie passen. Navraag bij de RDW leert dat de RDW momenteel aan het onderzoeken is of er een mogelijkheid is om deze combi-voertuigen te registreren op basis van de huidige regelgeving. Op dit moment dient een eigenaar van een motorfiets echter een keuze te maken: registratie van het voertuig mét of zonder zijspan. Zodra de RDW een oplossing heeft, zal deze worden gecommuniceerd. Eigenaren van een afkoppelbaar zijspan die dan al een keuze hebben gemaakt krijgen dan de mogelijkheid om dit om te draaien.

Meer informatie

Lees hier meer over het aanpassen van de registratie van een motorfiets.