Zeeuwse clubs starten veiligheidscampagne motocross


KNMV - 17 februari, 2015

‚Zie jij geel of krijg jij geel’ is de slogan van een door Zeeuwse motocrossclubs bedachte veiligheidscampagne. De campagne moet onder meer het respect onder rijders voor onder andere gele-vlag-situaties vergroten. Zowel de KNMV als collega-motorbond MON ondersteunen de campagne die wordt omlijst door het plaatsen van actiebanners langs de motocrosscircuits in Zeeland

Naast het meer respecteren van gele-vlag-situaties willen de initiatiefnemers ook bereiken dat motocrossers onder andere:

  • Respect tonen voor de regels op en om het circuit
  • Respect tonen voor de vrijwilligers en bestuursleden
  • Het ‚gezonde verstand’ gebruiken
  • Niet frauderen

Verantwoordelijkheid nemen

In een gezamenlijke persverklaring verklaren de Zeeuwse motocrossclubs dat de rijders zich ‚ervan bewust’ moeten zijn dat zij de enigen zijn die ervoor kunnen zorgen dat ze nog heel lang motocross kunnen beoefenen. „Er staan dagelijks vele vrijwilligers klaar voor ‚onze’ sport en door als rijder verantwoordelijkheid nemen en respect te hebben, kunnen ongelukken en nare situaties worden voorkomen”. Zo verklaren MSV de Uitlaat, MC de Sproeier, SMZ Goes, MC de Pekelinge, Stichting Finlandcircuit/Vereniging MX Point, Stichting RES de campagne. De clubs hebben besloten dat als een coureur de geschreven en/of ongeschreven gedragsregels overschrijdt, daar een sanctie op volgt. Dit kan een waarschuwing zijn of zelfs een terreinontzegging. Genomen maatregelen worden doorgegeven aan de betreffende motorsportbond.

Bewustwording

Sporttechnisch manager Camiel van Berkesteijn van de KNMV: „We ondersteunen de actie van de Zeeuwse clubs van harte omdat deze in lijn ligt met onze activiteiten om de motocross-sport veilig én betaalbaar te houden. Binnen de KNMV is hiervoor de Werkgroep Mulder opgezet. Naast een nog te lanceren landelijke bewustwordingscampagne onder sporters, kijken we ook naar zaken zoals het aanscherpen van circuitnormen om de veiligheid te vergroten. Door de risico’s in te perken trachten we de verzekeringspremies beheersbaar te houden.”